Bitter melon (sopropo) bij diabetes

© Khunthong @ freedigitalphotos.net

Extracten van de tropische vrucht sopropo kunnen bij diabetes type 2 het bloedsuikergehalte verlagen. De werking berust waarschijnlijk op stimulering van de insulineafgifte en een vermindering van de opname van glucose in de darm.

Onlangs zijn twee dubbelblind onderzoeken uitgevoerd met Bitter Melon extracten bij diabetespatiënten. Het meest recente betreft een Mexicaans onderzoek bij mensen die minder dan 5 jaar diabetes hadden en hiervoor geen medicijnen gebruikten. Zij kregen 2 x daags ( voor het ontbijt en de hoofdmaaltijd) 2 capsules met 500 mg Bitter Melon-extract of een placebo. Na 12 weken was in de groep die het extract had gekregenhet HbA1c gehalte gedaald van 62 mmol/mol(7,8) naar 54 mmol/mol (7,1) . Ook de andere waarden waren verbeterd. Zo was het 2-uurs glucosegehalte gedaald van 17,1 naar 13,2 mmol/L.  Ook de insulineafgifte was verbeterd, met name in de eerste fase na de maaltijd. De individuele verschillen waren tamelijk groot.

Het andere, iets groter opgezette onderzoek, heeft plaatsgevonden in Pakistan. Men vergeleek 2 doses Bitter Melon-extract met de diabetesmedicatie glibenclamide. Aan het onderzoek deden 95 diabetici type 2 mee die tot dat moment nog niet met medicijnen werden behandeld. Groep 1 kreeg 2 gram bitter melonextract per dag, groep 2 kreeg 4 gram bitter melonextract en groep 3 kreeg  5 mg glibenclamide. Dit middel vergroot de insulineafgifte en verlaagt zodoende het bloedsuikergehalte.

Zoals u kunt zien in bovenstaande grafiek was het effect van het plantenextract op het gemiddelde bloedsuikergehalte vergelijkbaar met het medicament. De resultaten van de glucosetolerantietest waren wel beter in de groep die de glibenclamide had gekregen. Ook had men in dit onderzoek de meetcijfers van diverse risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen en andere complicaties die op den duur vaak met diabetes gepaard gaan. Men mat het gehalte van plasma siaalzuur. Als dit is verhoogd bij diabetici dan is het risico op complicaties groot.

Het plasma siaalzuurgehalte daalde door de bitter melon, vooral bij de hogere dosering.

Ook waren de cijfers van het LDL-C HDL-C en triglycerides  beter in de bitter melongroep. Daarom wordt geconcludeerd dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen was verminderd in de groep die het plantenextract had gekregen. De onderzoekers maken melding van een ander onderzoek met bitter melon dat geen verbeteringen had laten zien. Men meent dat het extract dat toen werd gebruikt vermoedelijk geen of weinig werkzame stoffen bevatte omdat het m.b.v. een hete luchtoven is geproduceerd terwijl het hier besproken extract door middel van vriesdroging is geproduceerd.

Voor wie zelf aan de slag wil gaan met deze vrucht zou dit wel eens een gezond recept kunnen zijn met een hoog gehalte werkzame bestanddelen:

Momordica charantia Administration Improves Insulin Secretion in Type 2 Diabetes Mellitus. Marisol Cortez-Navarrete, c.s. JOURNAL OF MEDICINAL FOOD J Med Food 00 (0) 2018, 1–6

Lower hypoglycemic but higher antiatherogenic effects of bitter melon than glibenclamide in type 2 diabetic patients
Inayat U Rahman, c.s. Nutrition Journal201514:13

Relationship between plasma sialic acid concentration and microvascular and macrovascular complications in type 1 diabetes: the EURODIAB Complications Study.
Crook MA, c.s. Diabetes Care. 2001 Feb;24(2):316-22.

Relationship between sialic acid and metabolic variables in Indian type 2 diabetic patients.
Nayak SB Lipids Health Dis. 2005 Aug 10;4:15.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.