Visolie tegen mucositis

Kankerpatiënten die behandeld worden met chemotherapie en bestraling krijgen vaak last van ontstekingen in de mond en andere slijmvliezen van het spijsverteringskanaal.  Dit noemt men mucositis.  Volgens een recent onderzoek kunnen de omega-3 vetzuren uit vis de genezing hiervan opmerkelijk bespoedigen.

Aan het onderzoek deden 60 mensen mee die behandeld werden voor borstkanker of leukemie. De chemo die men kreeg was één of meer van de volgende medicijnen: trastuzumab, raltitrexed, vinorelbine, en vincristine. De onderzoekers hadden de literatuur bestudeerd en vastgesteld dat er geen nadelige wisselwerking van visolie  met deze medicatie te verwachten is. Alle deelnemers hadden last van mucositis. De meesten in tamelijk ernstige mate. Dit betekent dat er sprake was van pijn, een verhoogde kans op infecties en men had veel moeite met eten. De helft kreeg nu 2 maal per dag een visolie capsule met daarin 360 mg EPA en 240 mg DHA. De anderen kregen placebocapsules met maisolie.

Bij mucositis graad 3 kan men geen vast voedsel meer eten. Bij graad 4 is het gebruik van voedsel nauwelijks nog mogelijk.

Zoals vermeld staat in de tabel (u kunt er op klikken voor een vergroting) trad er veel sneller verbetering op in de groep die de omega-3 visoliecapsules hadden gekregen. Na twee weken was er alleen nog bij enkele mensen sprake van een lichte mate van mucositis en na 3 weken was iedereen er van verlost. In de placebogroep verliep het herstel veel trager.

Effects of Omega-3 Fatty Acids Against Chemotherapy-induced Mucositis: A Double-blind Randomized Clinical Trial. Maryam Alsadat Hashemipour, c.s. Volume 29 – Issue 12 – December 2017. Wounds

Gerelateerd: Gember tegen misselijkheid chemotherapie

Visolie samen met chemotherapie bij kanker

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.