Magnesium nodig voor vitamine D activatie

Wij ontvangen soms berichten dat  suppletie van bijvoorbeeld 1000 IE vitamine D per dag bij sommige mensen de vitamine D spiegel onvoldoende laat stijgen. Overgewicht of het gebruik van het verkeerde supplement op het verkeerde tijdstip kunnen het verschil met andere vitamine D gebruikers niet altijd verklaren. Een lage inname van het mineraal magnesium kan wel eens een belangrijke verklaring zijn. Er bestaat een wisselwerking tussen de vitamine en het mineraal.

De enzymen die nodig zijn voor de verwerking van vitamine D hebben namelijk ook magnesium nodig. Voor een deel was deze informatie al tientallen jaren voorhanden. Onderstaande wetenschappers hebben een grondige studie van wetenschappelijke onderzoeken verricht die teruggaan tot in de jaren 60 van de vorige eeuw. Magnesium is nodig voor de omzetting in de nieren van deze vitamine in de hormonale lichaamsactieve vorm calcitriol. Ook is magnesium nodig als cofactor voor de vitamine D bindende proteïne en voor de werking van parathormoon.  Uit oudere onderzoeken bleek al dat er zoiets bestaat als “magnesium afhankelijke vitamine D resistente rachitis (de Engelse ziekte)”.  Men kon destijds met extra magnesium het aantal kinderen met rachitis dat niet reageerde op vitamine D  verminderen. In een recenter onderzoek onder vrouwen in de menopauze met osteoporose steeg het osteocalcinegehalte bij de vrouwen die extra magnesiumcitraat kregen met gemiddeld 44%. Voor dit hormoon zijn dus niet alleen de vitamines D en K nodig. Het zorgt er mede voor dat calcium in de botten wordt opgenomen en niet aan de vaatwand gaat plakken.

Ook kan een hoog vitamine D gehalte de opname van magnesium verbeteren. Een studie onder diabetici toonde aan dat extra vitamine D (2000 IE per dag) na 6 maanden leidde tot een verbetering van de magnesiumspiegel.

Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn o.a. pure chocolade, bonen, noten, avocado, spinazie, tofu, zalm, makreel en bananen.

Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function
Anne Marie Uwitonze, BDT, MS; Mohammed S. Razzaque, MBBS, PhD. The Journal of the American Osteopathic Association, March 2018, Vol. 118.

1) In droge vorm, zoals in tabletten, dient de vetoplosbare  vitamine D niet op lege maag met water ingenomen te worden maar na een maaltijd die vet bevat. Capsules waarin de vitamine is vermengd met olijfolie bijvoorbeeld kunnen ook op lege maag worden ingenomen al verdient ook dan na de maaltijd de voorkeur.

Delen.

2 gedachten aan “Magnesium nodig voor vitamine D activatie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.