Kokosolie verhoogt het cholesterol niet

Kokosvet wordt in toenemende mate geconsumeerd door de gezondheidsbewuste consument ondanks het hoge gehalte verzadigd vet. Voor zowel Anthon als voor mij is kokosvet onderdeel van ons dagelijks voedingspatroon omdat er sterke aanwijzingen zijn dat de middellange keten vetzuren waar deze plantaardige vetbron rijk aan is gunstig kunnen zijn voor o.a. de darmen en bovendien is kokosolie bijzonder geschikt  om te verhitten. De diverse officiële instanties raden kokosolie echter af vanwege het hoge gehalte verzadigd vet dat nadelig zou zijn voor het LDL- cholesterolgehalte en zodoende atherosclerose in de hand zou kunnen werken.  Een groep wetenschappers uit Cambridge voerde in samenwerking met de BBC een verhelderend onderzoek uit.

Er werden 96 deelnemers geselecteerd in de leeftijdscategorie van 50-75 jaar. Elke deelnemer kreeg de opdracht 50 gram van een bepaalde vetbron in  de dagelijkse voeding op te nemen of te nuttigen als supplement. Men kreeg dit vet in de dagelijks te nuttigen porties verdeeld mee naar huis. Bij een derde was dit boter, bij een derde was dit olijfolie (extra virgine) en de derde groep kreeg extra virgine kokosolie (vet). Iedereen was redelijk gezond en gebruikte geen cholesterolverlagende medicatie. Na 4 weken werd gekeken wat de invloed was op de cholesterolgehaltes en op tal van andere meetfactoren.

Bij degenen die de boter gekregen hadden was het LDL-cholesterol gemiddeld gestegen met 0,33 mmol/L. Dit is ongeveer 10%. In de olijfoliegroep was, zoals verwacht, geen stijging maar een hele kleine daling opgetreden. De cijfers voor de kokosoliegroep waren, en dit was een verassing, nog iets beter dan die van de olijfoliegroep. Ook de cijfers voor de HDL- C meting en van het C-reactieve proteïne (CRP gehalte, dit geeft de ontstekingsgraad weer) waren het beste in de groep die de kokosolie had genuttigd. De overige metingen, zoals van de bloeddruk, de glucosespiegel en het gewicht,  waren niet duidelijk verschillend tussen de verschillende groepen.

Het verzadigd vet gehalte van kokosolie is 90% en van boter 66%. De soorten verzadigd vet in kokosolie zijn voornamelijk  laurinezuur en myristinezuur en  in boter zijn dit palmitinezuur en stearinezuur.

Edit 15-9-2022: Er zijn diverse nieuwe studies verschenen. Het is afhankelijk met welke andere vorm van calorieën kokosolie wordt vergeleken. Er zijn andere plantaardige (niet tropische) soorten plantaardige olie die een lager (LDL) cholesterolgehalte tot gevolg hebben. Als je deze plantaardige olieën vervangt door kokosolie dan vindt er wel een verhoging plaats.

BMJ Open. 2018 Mar 6;8(3):e020167.

http://www.bbc.co.uk/programmes/p05sn2lk

Gerelateerd:
Verzadigd vet als oorzaak hart- en vaatziekten onder vuur

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.