Er is nog steeds niet grondig onderzocht in hoeverre een tekort aan het mineraal magnesium bijdraagt aan het ontstaan van dementie. Anthon en ikzelf hebben in het verleden een aantal van de tot dusver bekende bewijzen van een relatie tussen magnesium en dementie besproken. Onlangs is er een onderzoek verschenen dat ook wijst op een mogelijke relatie.

In Taiwan wordt magnesiumoxide veel gebruikt als laxeermiddel bij obstipatie.  Tevens wordt het soms gebruikt als middel tegen brandend maagzuur. Alhoewel de opname in de darmen van deze vorm van magnesium wat minder goed is dan van magnesiumcitraat bijvoorbeeld is deze nog altijd tussen de 20%-40%.

De wetenschappers maakten een analyse uit de gegevens van een grote nationale databank die door de ziektekostenverzekeringen wordt bijgehouden. Men vergeleek 1547 50-plussers die in het jaar 2000 magnesiumoxide kregen voorgeschreven en bij wie op dat moment nog geen sprake was van dementie met 4641 vergelijkbare personen die geen magnesiumoxide hadden gekregen. Het bleek dat gecorrigeerd voor leeftijd, sekse, andere aandoeningen, woonplaats en inkomen er 49 % minder dementie was opgetreden in de daaropvolgende 10 jaar bij degenen die de magnesium hadden gekregen. Gemiddeld had men 5 maanden magnesium gebruikt. Als alleen degenen die langer dan een jaar de magnesium hadden gekregen in beschouwing werden genomen dan was het dementierisico 59 % lager.

Nederlands onderzoek

Een Nederlands onderzoek dat ook onlangs is verschenen roept echter ook weer vragen op. Dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Erasmus universiteit, gebruikte de serumgehaltes uit het bloed van deelnemers aan een groot bevolkingsonderzoek, de Rotterdam Study. In dit onderzoek werd bij 823 deelnemers in de loop van 8 jaar dementie vastgesteld. Zowel bij mensen met een lage magnesiumspiegel (<0,79 mmol/L) als een hoog serummagnesiumgehalte (>0,90 mmol/L) kwam ongeveer 30 % meer dementie voor dan bij degenen met een gemiddeld gehalte. Men beschikte overigens slechts over 1 meting per persoon.

Volgens de medische handboeken wordt het serum magnesiumgehalte stabiel gehouden, grotendeels door de nieren die de uitscheiding reguleren. Ook kan bij een lage inname magnesium onttrokken worden uit lichaamsweefsel zoals de botten. Dit onderzoek roept daarom vooral vragen op. Vanwege een evenwichtige berichtgeving wilden we u dit echter niet onthouden.

Magnesium oxide use and reduced risk of dementia: a retrospective, nationwide cohort study in Taiwan. Tzeng NS, c.s. Curr Med Res Opin. 2018 Jan;34(1):163-169

Serum magnesium is associated with the risk of dementiaBrenda C.T. Kieboom, c.s. Neurology 20 september 2017

Gerelateerd: Magnesium l-threonaat goed voor het denkvermogen
Alzheimer, aluminium en magnesium

Delen.