Zink bij diabetes

Zinksuppletie blijkt van groot belang te kunnen zijn voor veel mensen met diabetes.

In 2012 werd een meta-analyse -een samenvoeging van de resultaten van eerdere onderzoeken – uitgevoerd door een groep wetenschappers naar het effect van extra zink op het bloedsuikergehalte en andere risicofactoren bij diabetici. In het onderzoek werden de resultaten van 25 eerdere studies samengevoegd.

In twaalf van de onderzoeken werd het effect van zinksuppletie op het nuchtere glucosegehalte van diabetes type 2 patiënten gemeten. Gemiddeld was de daling 1 mmol/L. Dat is veel. De meest gebruikte dosis was 30 mg zink per dag. Zoals in onderstaande afbeelding die we uit het onderzoek hebben overgenomen is te zien was de verbetering redelijk consistent maar er waren wel verschillen.

Hoe meer links van de verticale streep hoe groter het effect.

Microalbuminurie
Eén van de onderzoeken die geen verbetering op het nuchtere bloedsuikergehalte had laten zien (Parham uit 2008) hebben we  opgezocht. Dat onderzoek betrof mensen bij wie al 10 jaar eerder diabetes was vastgesteld. Het onderzoek liet wel een verbetering zien van het HbA1c gehalte en een daling van microalbuminurie. Dit wil zeggen dat door de zink de nieren weer beter gingen functioneren.

Cholesterol
Ook was er in de betreffende onderzoeken  een daling van het cholesterol en het LDL-C terwijl het HDL-C steeg. Overigens kan bij gezonde mensen het HDL-C dalen (dit is een negatief effect) bij langdurig gebruik van 50 mg zinksuppletie per dag. Niet-diabetici hebben  minder zink nodig dan diabetici.

De meeste studies zijn uitgevoerd in niet-westerse landen. Helaas vinden klinische studies met gewone vitamines en mineralen in Europa steeds minder plaats. De toenemende verwevenheid van wetenschap en commercie is hier debet aan. Het zinkgehalte van de voeding kan voor veel mensen in  deze landen in het Midden-oosten, Azië en India  lager zijn dan in Nederland. Dit kan de resultaten hebben beïnvloed. Lamsvlees, rundvlees en oesters zijn de rijkste voedselbronnen van zink. Plantaardige bronnen zijn noten, bonen, spinazie en paddenstoelen.

Effects of zinc supplementation on diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Jayawardena c.s. Diabetology & Metabolic Syndrome 2012, 4:13

Effects of zinc and multimineral vitamin supplementation on glycemic and lipid control in adult diabetes. Priyanka Gunasekara, c.s. Diabetes Metab Syndr Obes. 2011; 4: 53–60.

Effect of Zinc Supplementation on Microalbuminuria in Patients With Type 2 Diabetes: A Double Blind, Randomized, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial, Mahmoud Parham, c.s. Rev Diabet Stud. 2008 Summer; 5(2): 102–109.

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.