Omzien in verwondering

Deze aanhef verwijst niet naar de memoires van de bekende Nederlandse historica Annie Romein-Verschoor, maar is hier bedoeld in de betekenis van “verbaasd terugblikken”. Want dat doet Gert Schuitemaker. Na meer dan 30 jaar als orthomoleculair voedingsdeskundige te hebben gewezen op de kracht van voeding en voedingssupplementen bij de preventie en behandeling van ziekten is hij nog steeds verwonderd. Waarom ? Omdat na al die jaren de gesprekken in de spreekkamer van de dokter hoofdzakelijk over medicijnen gaan en voedingsadviezen niet verder komen dan “minder vet en minder zout gebruiken mevrouw”. Niet alleen is de artsenopleiding op het gebied van voeding volstrekt ontoereikend. Sterker nog, de aanzwellende stroom informatie over de gunstige werking van vitaminen en mineralen wordt door de meeste medische professionals genegeerd en eenvoudig terzijde geschoven als “niet bewezen”. 

Geschiedenis die voortduurt
Om aan zijn verwondering uitdrukking te blijven geven heeft Gert Schuitemaker 41 columns gebundeld in een nieuw boek getiteld FASTFOOD VOOR BAVIANEN.
Ze zijn geschreven tussen 2000 en 2015 en geven een goed beeld van de “vaderlandse geschiedenis” als het gaat om voeding, gezondheid en ziekte.  “Vanaf 1975 verwonder ik me over het ongebreidelde medicijngebruik in Nederland en de schade en verdriet die dit met zich meebrengt. Valium en andere slaapmiddelen waren in zwang en werden veel voorgeschreven. Later bleek in een proefschrift dat 350.000 vrouwen in Nederland eraan verslaafd waren”, zegt Schuitemaker die naast voedingsdeskundige ook doctor in de geneeskunde en apotheker is. “Aan de andere kant verwonderde ik me ook regelmatig over het gunstige effect dat voedingsstoffen op de gezondheid hebben. Zoals dit jaar nog: behandeling op de intensive care van levensbedreigende sepsis en septische shock met intraveneus vitamine C dat een 5 x ( ! ) grotere kans op overleving geeft”. Waarom vinden zulke feiten geen brede navolging in het medisch circuit vraagt Schuitemaker zich af.

Nog meer feiten
Zo maar wat willekeurig gekozen gegevens die in dit uiterst leesbare boek aan de orde komen:

  • als elke Nederlander voldoende vitamine D3 zou slikken zou de gemiddelde sterfte per jaar met maar liefst 18% afnemen
  • van gedetineerden die gedurende een paar maanden een multi-voedingssupplement slikten daalde het aantal overtredingen met 35% in vergelijking met andere gevangenen die een placebo hadden gekregen.
  • in de VS is berekend dat met iedere dollar die uitgegeven wordt aan voedingssuppletie bijna 53 dollar op de totale gezondheidskosten kan worden bespaard en de opnameduur in een ziekenhuis met zo`n 10 dagen worden bekort
  •  als iedere Nederlander elke dag 1000 I.E. vitamine D3 binnen zou krijgen zou dat jaarlijks het aantal kankerdoden met gemiddeld 6000 doen afnemen, terwijl tevens het aantal sterfgevallen als gevolg van hart en vaatziekten, diabetes, multiple sclerose, longaandoeningen en ongevallen ten gevolge van botontkalking naar beneden zou gaan. 

Heilige huisjes

Naast het noemen van deze feiten, haalt Gert Schuitemaker in zijn boek een aantal heilige huisjes omver, zoals de volstrekt onjuiste aanname van het Voedingscentrum dat “wie gezond eet, geen voedingssupplementen nodig heeft”. Trouwens, wat is gezond eten en hoeveel Nederlanders doen dat? Daarnaast wijst hij op de verzadigde vet leugen, schrijft hij over de kwaliteit van het voedsel in ziekenhuizen en verpleeginrichtingen (ondervoeding !) en houdt hij de policy van de fastfoodketen MacDonalds tegen het licht. Schuitemaker richt zijn pijlen vooral op farma en voedingsconcerns, artsen, wetenschappers, media en overheid. Immers, zij zouden toch beter moeten weten ?

Fastfood voor Bavianen is een plezierig leesbaar werk dat in begrijpelijk Nederlands aangeeft waar de schoen in geneeskundeland wringt.  Aan het einde van het boek zult u vermoedelijk net zo verwonderd zijn als de auteur zelf . Een boek voor kritische consumenten die de moed hebben hun gezondheid in eigen handen te nemen. Van harte aanbevolen !

Fastfood voor Bavianen, en 40 andere columnsDr. Gert Schuitemaker, 2017 – www.ortho.nl

Gerelateerd: Eerst voeding, dan medicijnen.

Advies van een apotheker

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.