Omega-3 beschermt tegen borstkanker

Het is zeer waarschijnlijk dat de omega-3 vetzuren uit vis bescherming bieden tegen borstkanker. Hierover hebben we al eerder bericht. Ook uit diverse andere bevolkingsonderzoeken blijkt dat bij een hoge omega-3:omega-6 ratio, dus relatief veel EPA, DHA en alfa-linoleenzuur t.o.v. linolzuur en arachidonzuur, er veel minder borstkanker voorkomt.

De remming van ontstekingsfactoren door omega-3 is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de bescherming tegen kanker. Afbeelding is uit onderstaande artikel uit Breast Cancer Research

Aangezien er geen dubbelblind onderzoeken met mensen zijn uitgevoerd is niet te bepalen hoe groot de bescherming is die deze vetten bieden. Wel blijkt uit recente dierproeven dat EPA en DHA veel effectiever zijn dan alfa-linoleenzuur en dat bescherming geboden wordt tegen een agressieve vorm van borstkanker.

Een groep Canadese onderzoekers experimenteerde met laboratoriummuizen die gekweekt waren om vaak HER-2 positieve borstkanker te ontwikkelen. Bij deze agressieve  vorm van borstkanker is er sprake van veel zogenaamde  HER-2-neu eiwitten. Een vijfde tot een kwart van de vrouwen met borstkanker heeft dit type borstkanker. De onderzoekers verdeelden de muizen in 4 groepen die elk een dieet met een andere vetzuursamenstelling kreeg.  De muizen kregen verschillende hoeveelheden saffloerolie, lijnzaadolie en visolie waardoor er verschillende concentraties van de omega-3 vetzuren alfa-linoleenzuur, EPA en DHA in het voer zat. Uit deze experimenten bleek dat het ontstekings- en tumorremmende effect van EPA en DHA 8 maal groter was dan dat van alfa-linoleenzuur. De tumoren die ontstonden waren 60% tot 70% kleiner op het dieet dat voor 3% uit visolie en voor 7% uit saffloerolie bestond dan het dieet dat geen visolie bevatte maar wel 10% saffloerolie. Het aantal tumoren was 30% geringer.

Deze hoeveelheid omega-3 vetzuren die de muizen kregen is volgens de berekeningen van de wetenschappers vergelijkbaar met circa 3500 mg EPA+DHA per dag. Dit is om en nabij 2 porties wilde zalm, haring of gerookte/gestoomde makreel.

Marine fish oil is more potent than plant based n-3 polyunsaturated fatty acids in the prevention of mammary tumours. JiajieLiu c.s. The Journal of Nutritional Biochemistry
Available online 27 December 2017
Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship
Carol J Fabian, c.s.. Breast Cancer Research 2015 17:62

Gerelateerd: Visolie beschermt tegen borstkanker

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.