Gezonde en ongezonde stoffen in koffie

Turkse koffie
©Suat Eman @ freedigitalphotos.net

Zoals we eerder hebben besproken is er redelijk veel bewijs dat het drinken van koffie bescherming kan bieden tegen diabetes, lever- darm- en borstkanker en het geheugen en andere mentale functies kan beschermen. Ook voor de conditie en het gewicht kan koffie goed zijn. Aan de andere kant kan koffie de bloeddruk verhogen bij  mensen die daar gevoelig voor zijn en heeft bepaalde koffie een licht verhogend effect op het cholesterol waardoor er een  effect op de cardiovasculaire gezondheid kan bestaan dat niet altijd gunstig is. In koffie zitten tal van stoffen in wisselende concentraties met verschillende effecten op de gezondheid. Ook het cafeïnegehalte varieert bijzonder sterk.

Geen dark roasted

Een groep stoffen waarvan steeds meer onderzoek aantoont dat deze gunstige gezondheidseffecten hebben  zijn de chlorogeenzuren. Robusta heeft een hoger gehalte dan arabicabonen. Belangrijk  is dat het chlorogeenzuurgehalte afneemt door het branden van de bonen. Donkergebrande – dark roasted – bonen bevatten minder chlorogeenzuur en meer hydroxyhydroquinone dan de medium en lichtgeroosterde ‘milde’ koffie. Diverse experimenten hebben aangetoond dat koffie met een hoog chlorogeenzuur en laag hydroxyhydroquinone niet een bloeddrukverhogend maar eerder een bloeddrukverlagend effect heeft. Hydroxyhydroquinone neutraliseert de gunstige werking van de chlorogeenzuren. Bij de bereiding op hoge temperaturen komt er meer chlorogeenzuur en cafeïne in de koffie.

Het gehalte van de belangrijkste chlorogenen (CQA)  en van cafeïne van de espresso van 20 café’s en koffiehuizen in Glasgow

Cafestol en kahweol

De terpenen cafestol en kahweol hebben, zo blijkt uit recent onderzoek, per saldo toch een gunstige invloed op de gezondheid. Van deze stoffen, die bij gefilterde koffie niet in het kopje belanden, is al langer bekend dat ze het cholesterolgehalte kunnen verhogen. Waarschijnlijk echter zijn de twee belangrijkste gunstige effecten van koffie – bescherming tegen diabetes en kanker – ook voor een deel te danken aan deze stoffen. Bij proefdieren heeft cafestol een bloedsuikerverlagende werking zonder dat er kans bestaat op een te laag bloedsuikergehalte.

Scandinavische kookkoffie en  Turkse en Griekse koffie bevatten circa 7 mg cafestol en 5 mg kahweol per kopje. Bij espressokoffie werd 1 mg van ieder gemeten en filterkoffie bevat bijna geen cafestol en kahweol.

Coffee with a high content of chlorogenic acids and low content of hydroxyhydroquinone improves postprandial endothelial dysfunction in patients with borderline and stage 1 hypertension Masato KajikawaTatsuya Maruhashi Eur J Nutr (2018)

Hydroxyhydroquinone, a by-product of coffee bean roasting, increases intracellular Ca2+ concentration in rat thymic lymphocytes. Kamae R

Coffee: biochemistry and potential impact on health. Ludwig IA, Clifford MN, Lean ME, Ashihara H, Crozier A. Food Funct. 2014 Aug;5(8):1695-717

Analysis of the content of the diterpenes cafestol and kahweol in coffee brews.
Gross G Food Chem Toxicol. 1997 Jun;35(6):547-54.

American Chemical Society. “Coffee compounds that could help prevent type 2 diabetes identified.” ScienceDaily. ScienceDaily, 2 December 2015.

American Chemical Society. “Substance in coffee delays onset of diabetes in laboratory mice.” ScienceDaily. ScienceDaily, 6 September 2017.

Gerelateerd:

Bakkie troost of koppie gif ?

Koffie beschermt tegen darmkanker

Veel koffie, minder borstkanker

Delen.

Eén gedachte over “Gezonde en ongezonde stoffen in koffie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.