Hennepolie cannabidiol tegen epilepsie

Dravet Syndroom

Kinderen met het  Dravetsyndroom hebben een ernstige vorm van epilepsie die moeilijk te behandelen is. Dit jaar is een onderzoek gepubliceerd waar 120 kinderen met deze ziekte aan meededen. Zij kregen, gedurende 14 weken, 20 mg cannabidiol per kg lichaamsgewicht per dag of een placebo. Dit is een hoge dosering. Cannabidiol wordt gewonnen uit hennep en is in Nederland vrij verkrijgbaar als CBD olie. De concentratie cannabidiol van de flesjes varieert sterk.

In de groep kinderen die de cannabidiol  kregen nam het aantal ernstige epileptische aanvallen (grand mal) af van gemiddeld 12,4 per maand naar 5,9. In de placebogroep waren deze cijfers 14,9 en 14,1. Het percentage patiënten bij wie er minstens een halvering van het aantal aanvallen was opgetreden was 43% in de cannabidiolgroep en 27% in de placebogroep.  Alle patiënten gebruikten ook andere medicijnen. Bij 5% van de kinderen in de cannabidiolgroep hielden de epileptische aanvallen helemaal op. Dit kwam niet voor in de placebogroep.

Het is mogelijk dat een deel van de positieve werking van de CBD olie kan zijn veroorzaakt door een verhoging van het gehalte van sommige medicijnen. In de cannabidiolgroep kwamen bij 16 % van de kinderen nadelige bijwerkingen voor zoals diarree, braken, vermoeidheid, koorts en abnormale leverwaardes. Dit laatste kwam alleen voor in combinatie met het medicijn valproaat. Vanwege de nadelige bijwerkingen stopten 8 patiënten met de cannabidiol.

Trial of Cannabidiol for Drug-Resistant Seizures in the Dravet Syndrome. Orrin Devinsky, M.D, c.s. N Engl J Med 2017; 376:2011-2020

Delen.

Eén gedachte over “Hennepolie cannabidiol tegen epilepsie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.