Laat voeding uw medicijn zijn!

Als u deze tekst in de zoekwijzer zou intypen – de ruimte rechtsboven gemarkeerd door een loepje- dan ontdekt u niet alleen dat deze uitspraak ( van Hippocrates) heel wat keren in onze blogjes opduikt maar een gevleugeld woord onder orthomoleculair voedingskundigen is geworden. En terecht, want de kracht van een gezond voedingspatroon ter bevordering van vitaliteit en ter preventie van allerlei kwalen staat steeds meer in de belangstelling. Met onbewerkte voeding is heel veel gezondheidswinst te behalen en het is een vreugde te constateren dat ook onder een groeiend aantal artsen de belangstelling hiervoor toeneemt. Maar wat voor de één gezond is, kan voor een ander verkeerd uitpakken. Bovendien spreken wetenschappelijke onderzoeken elkaar soms tegen zodat het niet altijd makkelijk is om op voedingsgebied verstandige keuzes te maken. Vragen als “is koffie nu wel of niet gezond “, “verzadigd vet, daar krijg je toch een hartkwaal van” of ” als mijn cholesterol verhoogd is mag ik dan nog wel eieren eten “? vereisen een duidelijk en zoveel mogelijk “evidence based”antwoord.

Terug naar de natuur

Voedingswetenschap is een kennisgebied in beweging. Wat vandaag bewezen lijkt kan morgen door voortschrijdend inzicht in een ander licht komen te staan. Voedingskundigen moeten daarom steeds hun huiswerk blijven maken en bijblijven met de laatste ontwikkelingen op onderzoeksgebied. Collega Juglen Zwaan is zo iemand. Oorspronkelijk “meester voor de klas” (middelbaar onderwijs) verliet hij de schoolbanken en koos voor zijn passie: de studie over voeding en wat dat met je lijf en geest doet.. Hierdoor is hij inmiddels uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van voeding, voedingssupplementen en gezondheid.  Juglen zegt: ons lichaam is genetisch zodanig geprogrammeerd dat het alleen kan gedijen op natuurlijke en onbewerkte voeding. De veelal bewerkte voeding van tegenwoordig is weliswaar zeer rijk aan energie, maar zeer arm aan micronutriënten als vitaminen, mineralen en spoorelementen. En volgens het RIVM heeft 32 % van de Nederlanders één of meer chronische ziekten. De huidige bewerkte voedingsmiddelen worden in de markt gezet door bedrijven met grote advertentiebudgetten. De uitkomst daarvan is vaak reageerbuisvoedsel, kunstmatig in elkaar geknutseld en derhalve voor de vertering van ons lichaam “onherkenbaar”. Met alle gevolgen van dien. Groenten en fruit moeten het helaas zonder een marketingteam stellen, want een kropje biologisch geteelde andijvie valt nu eenmaal niet te patenteren. We zijn het normaal gaan vinden om voedsel in pakjes, zakjes, potjes, blikjes en doosjes aan te schaffen: voorgekookt, voorgebakken, voor gestoomd, voor gestraald etc. en daardoor beroofd van zijn oorspronkelijke moleculaire structuur.  Wie echter lijf en ledematen serieus neemt en ook op lange termijn gezond wil blijven zal dergelijk voedsel definitief de rug moeten toekeren. Maar de vraag is: hoe doe je dat en welke keuzes moet je dan maken?

De Voedingswijzer

Een fragment uit het hoofdstuk over azijn.

De afgelopen jaren hebben we op deze site diverse publicaties besproken -zie de rubriek “boekrecensies”- die veel informatie bevatten over een gezond voedingspatroon. Stuk voor stuk boeken die nuttige tips verschaffen in het nastreven van gezondheid en vitaliteit. Maar zoals gezegd staat de voedingswetenschap niet stil en is het verstandig in het voortschrijdend licht te blijven wandelen. Juglen Zwaan is in dit opzicht een betrouwbare gids, volgt de meest recente ontwikkelingen op voedingsgebied en heeft als resultaat van jarenlange studie een monumentaal werk het licht doen zien: De Voedingswijzer.

Een overzichtelijke gids – schitterend geïllustreerd en van ruim 2000 ( ! ) verwijsbronnen voorzien-over de heilzame aspecten van onbewerkte groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, oliën, vetten, vlees, vis. zuivel, dranken en nog veel meer. Het bijna 500 pagina`s tellende boek is alfabetisch opgebouwd en geeft inzicht over de werking van voeding op de gezondheid, welke voeding voor welke klachten kunnen worden ingezet, en de voedingsmiddelen met de meeste vitamines en mineralen.. Daarnaast bevat het boek een katern met een beknopt overzicht van de voedingsleer, een vragenwijzer met de meest gestelde vragen op voedingsgebied,een plantenstoffenwijzer zodat duidelijk wordt welke substanties verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsbevorderende werking in groenten, fruit en kruiden, een zogenaamde antinutriëntenwijzer waarbij informatie wordt verschaft over voedingsstoffen die mogelijk bij  de vertering de absorptie remmen van belangrijke micronutriënten en een hele serie andere “wijzers” – zoals een allergiewijzer en een purinewijzer (jicht !) –  die  antwoord geven op de vraag “waar zit wat in en is dat wel goed voor mij?” Het werk wordt gecompleteerd met een uitgebreide zelfhulpwijzer waarbij een groot scala aan gezondheidsklachten wordt besproken en hoe die met de juiste voedingskeuzes gunstig zijn te beïnvloeden. Kortom een prachtig naslagwerk, waarin vrijwel alle onbewerkte voedingsmiddelen uitgebreid aan bod komen. Laat voeding dus uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Bij de juiste keuze daarvan kan ik dit boek van harte aanbevelen !

De Voedingswijzer– Juglen Zwaan- uitgave 2017- www.succesboeken.nl

Gerelateerd: De Supplementenwijzer

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.