Darmklachten door gluten of fodmap’s?

© Ohmega1982 @freedigitalphotos.net

Steeds meer mensen met vervelende darmklachten die vallen onder de noemer ‘prikkelbare darmsyndroom’ menen gevoelig te zijn voor gluten. Zij eten geen brood en andere tarweproducten ook al is er geen coeliakie vastgesteld. Een andere groep mensen met darmklachten vermijdt juist weer andere bestanddelen uit de voeding, namelijke bepaalde fermenteerbare suikerverbindingen. Dit Fodmap dieet is aan een Australische universiteit ontwikkeld en vindt in Nederland ook steeds meer weerklank. Onlangs is door Noorse wetenschappers een dubbelblind onderzoek uitgevoerd om te zien welke stoffen de klachten veroorzaken.

Een groep van 59 mensen volgden uit zichzelf al een glutenvrij dieet omdat ze dan minder last hadden van het prikkelbare darmsyndroom. Tarweproducten bevatten echter niet alleen gluten maar ook veel fructanen. Fructanen vallen onder de fodmap’s (fermenteerbare oligo-sacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen) zodat de klachtenvermindering van een glutenvrij dieet ook te danken kan zijn aan een lager fructanengehalte. Tijdens het onderzoek diende men een week mueslirepen te eten die 5,7 gram gluten per dag bevatten. Dit is vergelijkbaar met vier sneetjes tarwebrood. Een paar weken later kreeg men mueslirepen met 2,1 gram fructanen en een andere week mueslirepen die geen van beiden bevatten. Dat was de placeboperiode. Uiteraard werd niet verteld welke men kreeg. In een dagboek moest men bijhouden hoe het met de klachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree, vermoeidheid en pijn gesteld was. Het bleek dat er gemiddeld geen verschil was tussen de klachten tijdens de week met de mueslireep met gluten en de placeboperiode. De prikkelbare darmsyndroom scores waren toen respectievelijk 33 en 34. In de week met de mueslirepen met fructanen waren de klachten duidelijk toegenomen. De gemiddelde score was toen 39. Niet bij iedereen hadden de repen hetzelfde effect. Dertien deelnemers rapporteerden de meeste klachten met gluten, 24 met fructanen en 22 tijdens de placeboperiode. Het blijft dus een lastige kwestie. Belangrijk voor de broodmijders die geen glutenallergie hebben is dat speltbrood wel en tarwebrood niet in het fodmapdieet past.

Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-reported Non-celiac Gluten Sensitivity. Skodje GI, Sarna VK, c.s. Gastroenterology. 2017 Nov 1
Richtlijnen fodmap beperkt dieet Martiniziekenhuis

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.