Humor in het basispakket?

BLOTTO (“Ladderzat”) – hoewel ik de film (uit 1930 !) al meer dan 25 keer heb gezien moet ik er telkens weer onbedaarlijk om lachen. Stan Laurel (“de Dunne”) wil een avondje uit met zijn vriend Oliver Hardy (“de Dikke”), maar mag niet van zijn vrouw. Geheel tegen haar wil en na veel gedraai weet hij toch zijn zin te krijgen. Stan meent zijn feestavondje nog eens extra glans te moeten geven door onder zijn jas een fles sterke drank mee te smokkelen. Althans dat denkt hij, niet wetend dat mevrouw Laurel net voor zijn vertrek de inhoud heeft verruild voor een mengsel van koude thee plus ingrediënten uit haar keukenkastje. Bij het idee haar stevig bij de neus te hebben genomen krijgen de heren in de pub een niet te beteugelen lachbui. Lekker puh ! Maar Stan`s vrouw, inmiddels gewapend met een dubbelloops jachtgeweer, weet het stel te vinden en onthult van achter haar tafeltje de ware inhoud van de fles: koude thee. De lach van de jongens verstomd. Een dolkomische scene !

Lachen is gezond, zegt men, maar klopt dit ook echt ? Het antwoord luidt volmondig: ja en daar is de afgelopen decennia heel wat wetenschappelijk onderzoek naar verricht.. Zo is er een zekere professor William Frey, hoogleraar psychiatrie aan de Stanford Universiteit die ontdekt heeft dat zelfs 5 minuten lachen al een verhoging geeft van de hartslag. Daardoor krijgt de bloedtoevoer naar de capillaire vaten in de hersenen een flinke boost zodat er meer zuurstof naar de bovenkamer wordt getransporteerd. Hersengymnastiek dus . Maar dat is nog niet alles. Door te lachen wordt gelijktijdig de productie van adrenaline verlaagd. Adrenaline is het hormoon dat door de bijnieren wordt aangemaakt als er sprake is van (ernstige) stress. Stevig lachen betekent dus tevens (veel) minder stress. En dat stress (“Stress, The Silent Killer” – Ryan Sawyer / 2013),(mede) oorzaak is van beroertes, hart en vaatziekten en een heleboel andere narigheid hoef ik u waarschijnlijk niet te vertellen. Nog iets: al na 90 seconden glimlachen komen in de hersenen neurotransmitters (endorfinen) op gang. Dat zijn signaalstoffen die chemische boodschappen tussen zenuwcellen overbrengen. U kunt ze vergelijken met veerbootjes die heen en weer varen. En juist die endorfinen, ook wel “gelukshormonen” genoemd werken biochemisch als opiaten. Ze hebben een kalmerende werking en temperen zaken als angst ,pijn, verdriet en depressieve gevoelens. En oh ja ze verlagen ook de bloeddruk.Sommige onderzoekers zijn dan ook van mening dat lachen net zo gezond is als bijvoorbeeld joggen.

Een fagocyt (neutrofiel) eet een miltvuurbacterie (oranje) op

Lachen wordt door een aantal geleerden ook gezien als een belangrijke manier om met chronische ziekten om te gaan. Grappen kunnen maken over bijvoorbeeld de eigen borstkanker bleek na onderzoek in verband te staan met optimisme over de eigen situatie en de afloop daarvan. Nu “geneest” gevoel voor humor op zichzelf genomen niet, maar het helpt wel om het leven niet overmatig serieus te nemen. Chronische pijn: Sondra Kornblatt is een Amerikaanse gezondheidswetenschapper en slaaptherapeute.. Ze lijdt zelf aan reactieve artrose, een uiterst pijnlijke vorm van gewrichtsontsteking en schreef een boek over de specifieke voordelen van lachen. Ze ontdekte dat het bekijken van een komische film er voor zorgde dat ze minder pijn had bij het slapen. Cardiovasculaire problemen: volgens cardioloog Dr. Michael Miller is een gebrek aan humor een groter risico op het krijgen van een hartkwaal en een beroerte dan verzadigd vet en verhoogd cholesterol…..

Maar we zijn er nog niet want lachen heeft naast een bloeddrukverlagende werking ook nog eens een positieve uitwerking op buik, been en rugspieren: dus training vanuit je luie stoel ! Immuunsysteem: wist u dat humor voor een grotere weerstand tegen luchtweginfecties zorgt ? Door te lachen stijgt de immunoglobuline in het speeksel. Dit afweergeschut wordt in stelling gebracht als ons lichaam wordt bedreigd door stofjes die daar niet in thuishoren. Hetzelfde vindt plaats met gamma-interferon, een eiwit dat door ons lichaam wordt afgescheiden als reactie op “invaders” in de vorm van bacteriën, virussen en schimmels. Ik heb er ooit eens een artikel over geschreven getiteld “Roel Coutinho maakt zich zorgen”

Is lachen gezond ? Zeker weten ! Eigenlijk zijn goede komieken ware lachtherapeuten, cliniclowns om zo te zeggen. Dus humor in het basispakket van de zorgverzekeringen ? Geen gek idee ! Het zou de volgende minister van volksgezondheid wellicht de nodige besparingen kunnen opleveren…..

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.