Ashwagandha voor het geheugen

Eén van de indicaties in de Ayurvedische geneeskunde waarvoor ashwagandha wordt voorgeschreven is “geheugen en andere gebreken in het denkvermogen t.g.v. letsel, ziekte of ouderdom”. We willen hier twee recente studies bespreken die geheugenverbeteringen te zien gaven na gebruik van ashwagandha-extracten.

Milde cognitieve stoornis

Aan het eerste onderzoek deden 50 relatief jonge mensen mee – de gemiddelde leeftijd was 50 jaar – met serieuze geheugenproblemen. Bij de meeste was er sprake van “milde cognitieve stoornis (MCI) “. Iemand met MCI heeft problemen met het geheugen of met een andere hersenfunctie. Maar hij kan vaak nog zo goed als normaal functioneren in het dagelijks leven. Milde cognitieve stoornis kan een voorstadium van dementie zijn, maar dit hoeft niet.  Men werd beoordeeld d.m.v. de Wechsler Memory scale en de Wisconsin card scoring scale . Men kreeg, gedurende acht weken twee maal daags 300 mg ashwagandha-extract KSM-66 of een placebo. In beiden groepen verbeterden de scores van de  de eerstgenoemde cognitietesten   maar de verbetering was veel groter in de groep die de ashwagandha had gekregen.  Men meent dat een verhoging van de neurotransmitter acetylcholine door ashwagandha en de ontstekingsremmende werking van het extract de werkzaamheid verklaart. Overigens kreeg men het supplement van de producent maar het onderzoek werd betaald door het Rode Kruis.

Bipolaire stoornis

Aan het onderzoek deden 60 mensen met bipolaire stoornis (manisch depressief) mee. Op het moment van aanvang van de studie was men o.a. door medicatie stabiel. Men had echter wel last van cognitieve klachten. Het denkvermogen was niet zo snel. Mogelijk is dit deels door bijwerkingen van medicatie. De helft kreeg 500 mg ashwagandha-extract   per dag gedurende 8 weken. Dit verbeterde sommige van de testen die men moest doen t.o.v. de placebogroep. De alertheid werd er iets door verbeterd.

 

Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. Dnyanraj Choudhary MD c.s. Journal of Dietary Supplements Volume 14, 2017 – Issue 6
Randomized Placebo-Controlled Adjunctive Study of an Extract of Withania somnifera for Cognitive Dysfunction in Bipolar Disorder. K. N. Roy Chengappa, MD, FRCP(C); Christopher R. Bowie, PhD;c.s.. Journal of Clinical Psychiatry vol 74 no 11

Gerelateerd: Ashwagandha en de schildklier

Delen.

Eén gedachte over “Ashwagandha voor het geheugen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.