Nieuwe therapie bij bloedvergiftiging

Vitamine C, samen met B1 en hydrocortison vermindert sterfte

Het lijkt er veel op dat een Amerikaanse internist een nieuwe effectieve behandeling voor ernstige bloedvergiftiging heeft ontdekt. Intraveneuze toediening van vitamine C , vitamine B1 en hydrocortison is tot dusver effectief gebleken  bij de meeste patiënten die met deze methode zijn behandeld. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 5 000 mensen aan sepsis (bloedvergiftiging).

Sepsis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie waarbij grote hoeveelheden bacteriën of toxinen die door deze bacteriën worden geproduceerd in het bloed terecht komen. Patiënten komen hopelijk snel op de intensive care  waar door het medisch personeel met alle ter beschikking staande middelen getracht wordt de mensen hiervan  te genezen.  Vaak lukt dit niet. In januari 2016 leek in een ziekenhuis in Norfolk een patiënt ten gevolge van sepsis te bezwijken. Virginia Hobbs kreeg bloedvergiftiging na een acute blaasontsteking. De gebruikelijke behandelingen (toediening van antibiotica en vocht, bloeddrukverhogende middelen,  een ontstekingsremmer en  beademing) sloegen niet aan en de internist, dokter Marik, twijfelde er niet aan dat ze zou gaan sterven. Daarom wilde hij iets nieuws proberen.

“Een week of drie voordat Hobbs op de intensive care (ic) werd gebracht, kreeg ik een interessant onderzoeksartikel toegestuurd van een collega over de mogelijk gunstige effecten van vitamine C bij sepsis. Dat zat nog in mijn achterhoofd. Ik las het artikel opnieuw en besloot vitamine C per infuus aan deze patiënt toe te dienen in combinatie met de gebruikelijke ontstekingsremmer hydrocortison. Het resultaat was dat toen ik woensdag op de ic arriveerde, ze geen bloeddrukverhogende medicijnen meer nodig had. Haar bloeddruk was genormaliseerd en de nieren werkten weer. Drie uur later kon ze van de beademing af. ”

Na deze opmerkelijke genezing ging Marik meer van dergelijke patiënten behandelen met de vitamine C waar hij nog vitamine B1 (thiamine) aan toe heeft gevoegd. In onderstaande wetenschappelijke tijdschrift staan nu de bevindingen van 47 van dergelijke behandelingen beschreven die worden vergeleken met vergelijkbare gevallen. De sterfte was 8,5% in de groep die deze behandeling onderging terwijl in de controlegroep de sterfte 40,4% was. Diverse ziekenhuizen in de wereld behandelen hun patiënten nu ook op deze wijze. In Nederland lijkt men vooralsnog te wachten op de resultaten van gedegen gerandomiseerde onderzoeken.

Hydrocortisone, Vitamin C, and Thiamine for the Treatment of Severe Sepsis and Septic Shock. Paul E. Marik, MD, FCCP c.s. Chest Journal June 2017 Volume 151, Issue 6, Pages 1229–1238

Vitamine C redt levens op ic. Reformatorisch Dagblad

Sepsis treatment protocol

Delen.

Eén gedachte over “Nieuwe therapie bij bloedvergiftiging”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.