Ashwagandha en de schildklier

Een Indiaas onderzoek liet zien dat een kruidenextract van de wortels van de ashwagandha een gunstige invloed kan hebben op een trage schildklier.

Het betrof een onderzoek waar 50 mensen van tussen de 18 en de 50 jaar met subklinische hypothyreoïdie aan deelnamen. Men had dus een verstoring van de  gehaltes schildklierhormonen met bijbehorende vermoeidheidsklachten en andere daaraan gerelateerde problemen waarbij er echter nog  niet tot medicatie zoals Thyrax  wordt overgegaan. Geschat wordt dat dit bij tussen de 3% en de 8% van de volwassenen voorkomt. Omdat in de Ayurvedische geneeskunde bij dergelijke klachten ashwagandha gegeven wordt werd nu voor het eerst een klinisch onderzoek uitgevoerd. De deelnemers kregen 2 maal per dag een capsule met 300 mg ashwaganda-extract KSM 66   of een placebo. Na 4 en na 8 weken werd het gehalte van TSH, serum triiodothyronine (T3), en thyroxine (T4) gemeten. Bij subklinische hypothyroïdie is het TSH gehalte verhoogd en het T4 gehalte verlaagd. Deze 2 waardes werden door de ashwagandha genormaliseerd. Na 4 weken was het T4 gehalte met gemiddeld 9,3% en na 8 weken met 19,6% gestegen in de groep die het extract gekregen had terwijl dit in de placebogroep onveranderd was gebleven. Ook het T3 en het TSH gehalte verbeterde door het kruidenmiddel.

Thyreotoxicose

Er is in de literatuur één geval bekend van een vrouw die waarschijnlijk door een ashwagandhapreparaat een overactieve schildklier kreeg. Dit wordt thyreotoxicose genoemd. Nadat ze gestopt was met het kruidenmiddel normaliseerden de gehaltes weer
Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. Sharma AK c.s. J Altern Complement Med. 2017 Aug 22. doi: 10.1089/acm.2017.0183
Thyreotoxicose na gebruik van Ashwagandha 25-11-2005
C.S. van der Hooft.c.s. NtvG

Delen.

3 gedachten aan “Ashwagandha en de schildklier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.