Magnesium l-threonaat goed voor denkvermogen

Misschien kan magnesium l-threonaat iets betekenen voor mensen die kampen met geheugenproblemen en andere symptomen die wijzen op vermindering van de cognitieve vermogens. Een recent onderzoek testte deze dure magnesiumverbinding bij mensen nadat eerder uit dierproeven was gebleken dat magnesium in deze vorm waarschijnlijk beter wordt opgenomen door de hersenen.

Het onderzoek had 45 deelnemers in de leeftijdscategorie van 50-70 jaar. Zij klaagden over achteruitgang van het geheugen en ook hadden velen last van slaapproblemen en nervositeit. Men onderging testen zoals de Mini Mental state. Bij degenen die mochten meedoen aan het onderzoek was er (nog) geen sprake van dementie. Het denkvermogen van de deelnemers was alleen iets minder dan van vergelijkbare gezonde mensen van dezelfde leeftijd. Gedurende 12 weken kreeg de helft magnesium l-threonaat (afhankelijk van het gewicht 1,5 gram – 2 gram. 2 gram bevat 144 mg elementair magnesium). De andere helft vormde de placebogroep.

Samenvatting van de verschillende testresultaten in 1 grafiek. Rood kreeg magnesium l-threonaat

“De verbetering van de cognitieve vaardigheden door het middel was robuust. (….) Na 6 weken was de [door ons berekende] hersenleeftijd afgenomen van gemiddeld 69,6 jaar naar 60,6 jaar”

Zo schrijven de onderzoekers in het artikel. Het onderzoek roept ook veel vragen op. Zo is niet duidelijk in hoeverre deze resultaten ook zouden zijn bereikt door een “gewone” goedkopere vorm van magnesium zoals magnesiumcitraat. We hebben deze vraag trachten te beantwoorden maar hebben geen vergelijkbare studie in de literatuur met magnesium kunnen vinden.

Efficacy and Safety of MMFS-01, a Synapse Density Enhancer, for Treating Cognitive Impairment in Older Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Guosong Liu c.s. J Alzheimers Dis. 2016; 49(4): 971–990.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.