In Italië is onlangs een experiment uitgevoerd met mensen bij wie sprake was van beginnende leververvetting door overmatig eten (NAFLD). Een deel van hen diende een aangepast dieet te volgen dat circa 1500 kcal per dag bevatte. De hoeveelheid dierlijke eiwitten was bovendien beperkt en men diende veel groente te eten. Ook werd men aangespoord meer te gaan bewegen. Dit betrof groepen A en B. Alleen groep B kreeg daarnaast een supplement, Bilirel genaamd, waarvan de belangrijkste ingrediënten mariadistel- en artisjok-extract en n-acetylcysteïne zijn.  De wetenschappers hebben overigens geen financiële banden met de firma die het supplement leverde.  Groep C bracht geen veranderingen aan in hun leefwijze. Na zes maanden bleek dat de groepen A en B er aanmerkelijk op  vooruit waren gegaan. Leververvetting was verminderd en de leverstijfheid afgenomen. Ook waren de bekende meetfactoren die in verband staan met het metabool syndroom verbeterd zoals de middelomtrek, het insulinegehalte, het bloedsuikergehalte en de cholesterolgehaltes. Zoals te zien is in onderstaande tabel noteerde de groep die het supplement gekregen had betere cijfers dan de groep die alleen het dieet had gevolgd, met name m.b.t. het suikermetabolisme.

Groep A = dieet, Groep B = dieet + supplement, Groep C = controlegroep. Als bij P een getal < 0.05 staat is het verschil statistisch significant. Klik op de tabel om deze duidelijk te zien.

Effect of Mediterranean Diet and Antioxidant Formulation in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized StudyLudovico Abenavoli c.s. Nutrients 2017, 9(8), 870.

Gerelateerd: Curcumin tegen leververvetting

Vitamine E bij leveraandoening

Delen.