Vitamine K2 in kaas en andere melkproducten

Het belang van vitamine K2 voor gezonde bloedvaten staat steeds meer in de belangstelling. Recent zijn hier opnieuw enkele studies over verschenen. Omdat deze studies ongeveer dezelfde resultaten lieten zien als de hier eerder besproken onderzoeken laten we die hier even buiten beschouwing. Wel vinden we een studie naar het vitamine K gehalte in melkproducten het vermelden waard. In dit gedegen onderzoek werden maar liefst 198 monsters geanalyseerd.

Uit dit onderzoek blijkt dat volvette melkproducten veel vitamine K2 bevatten. Hoe meer vet is verwijderd des te minder van deze vetoplosbare vitamine K in de zuivel overblijft.

Vitamine K2 in melk

In bovenstaande grafiek worden de gehaltes  van vitamine K2 aangegeven. (MK – 4 tot MK 13 zijn varianten van vitamine K2. MK-7 tot MK-13 worden als goed opneembare en voor het lichaam bruikbare varianten beschouwd). Volle melk bevatte gemiddeld 38 mcg vitamine K2 per 100 gram. In halfvolle melk is dit nog maar de helft. Yogurt bevat ongeveer evenveel vitamine K als melk.

Kaas

Kaas is een belangrijke bron van vitamine K2 . De verse kazen zoals kwark, feta en ricotta bevatten al aanzienlijke hoeveelheden vitamine K2. In de zachte Franse kazen zit nog veel meer vitamine K2, circa 500 mcg per 100 gram. In deze categorie zitten naast camembert en brie ook crème fraîche, Limburger en mascarpone. Binnen deze categorie zijn er grote verschillen. Helaas staan de gehaltes van de specifieke kazen niet in het artikel vermeld. Goudse kaas valt in de categorie “semi-soft cheese”.  Deze categorie komt uit op gemiddeld 289 mcg per 100 gram. Kazen met een verminderd vetgehalte bevatten veel minder vitamine K. In sommige gevallen was de afname meer dan 90%.

Multiple Vitamin K Forms Exist in Dairy Foods Xueyan Fu, Stephanie G. Harshman, c.s. Current Developments in Nutrition Vol. 1, Issue 71 Jul 2017

  • De Griekse letter mu is het symbool voor micro d.w.z.1/1000 ste. Op de website verandert deze vaak in een vraagteken. Daarom schrijven we hier  meestal microgram of mcg.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.