Witbrood soms beter dan volkorenbrood

Vorig jaar tijdens de cursus voedingsleer die ik bijwoonde stelde de docent Tom Fox dat witbrood voor sommige mensen beter is dan volkorenbrood. Dit is afhankelijk van de toestand van de darmen. Hij wees erop dat in de meeste landen traditioneel witbrood gegeten wordt. Volkorenbrood bevat meer voedingsstoffen en vezels dan witbrood maar ook meer antinutriënten. Fytinezuur – waarover Anthon een artikel schreef – is hier één van.  Uit een recent Israëlisch onderzoek blijkt dat de glycemische respons, d.w.z. de mate waarin de bloedsuikerspiegel stijgt, individueel zeer verschillend is . Voor veel mensen is wit- en voor anderen is volkorenbrood beter. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het microbioom.

Men voerde een experiment uit bij een groep mensen bij wie brood tot het normale voedingspatroon behoorde. Nu diende men echter ongeveer twee keer zo veel brood te eten als gebruikelijk. Een week lang kreeg men witbrood uit de fabriek en tijdens een andere proefperiode van een week kreeg men door een bakker gemaakt volkoren zuurdesembrood. In tegenstelling tot wat men had verwacht bleek er gemiddeld geen verschil te bestaan in de diverse bloedsuikergehaltes. Theoretisch zou je verwachten dat de glycemische index van het zuurdesembrood lager en gelijkmatiger zou zijn en de andere bloedsuikerwaardes ook beter zouden zijn na de week op het dieet met het vezelrijke brood. Bij nauwkeuriger beschouwing van de cijfers  bleken er individueel grote verschillen te bestaan.

In het linker grafiekje betekent een hogere respons een nadelig effect. (SW of WS maakt geen verschil. Dit geeft aan of men eerst een week zuurdesembrood had gekregen en daarna witbrood of vice versa). De rechter grafiekjes geven de mate van de individuele verschillen weer. Deze waren het grootst bij zuurdesembrood met boter.

De onderzoekers hadden ook de ontlasting van de proefpersonen voor het begin en na afloop van het onderzoek geanalyseerd op de samenstelling van het microbioom – de bacteriën in de darm. Er bleek door de brooddieëten geen belangrijke veranderingen in de samenstelling hiervan te zijn opgetreden. Een uitkomst die men ook niet had verwacht. Wel bleek de relatieve aanwezigheid van bepaalde bacteriën sterk gerelateerd aan het beter kunnen verteren van het wit- dan wel het volkorenbrood. De onderzoekers stellen dat men aan de hand van de resultaten van het ontlastingsonderzoek kon voorspellen welk brood de mensen beter konden eten.

Bread Affects Clinical Parameters and Induces Gut Microbiome-Associated Personal Glycemic Responses</em> Tal Korem, David Zeevi, Niv Zmora, Omer Weissbrod, c.s. Cell Metabolism Volume 25, Issue 6, p1243–1253.e5, 6 June 2017

Gerelateerd: Brood daar zit wat in!

Glutenintolerance – zerotolerance

Delen.

2 gedachten aan “Witbrood soms beter dan volkorenbrood”

  1. Zuurdesem is sowieso anders dan gistbrood dus lijkt me geen goede vergelijking en daardoor is het eigenlijk een ander onderzoek. Fabrieksbrood vergelijken met bakkersbrood kan ook andere uitkomsten geven. Sowieso kan zuurdesem vanwege de biogene aminen je systeem behoorlijk ontregelen. Kan er zelf niet tegen en had te laat in de gaten dat in Appie’s gistbrood stiekem ook zuurdesem zat. En naast witbrood en volkoren heb je ook nog bruin brood. Kan daar zelf beter tegen dan volkoren.

  2. Ja, je kunt nog alle mogelijke vergelijkende onderzoeken opzetten. De onderzoekers hadden het, volgens hun veronderstellingen, gezondste brood met het minst gezonde brood vergeleken. De uitkomsten waren verrassend. O.a. omdat zuurdesembrood alle duizenden jaren door de mens gegeten wordt en gistbrood pas zo’n 150 jaar wordt het als beter beschouwd. Het is dus individueel zeer verschillend wat het beste voor je is. Overigens kun je een kanttekening plaatsen en dat is dat in dit onderzoek de mensen evenveel brood dienden te eten. In de praktijk kan het goed zijn dat men bij volkorenbrood hier minder van neemt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.