Curcumin tegen leververvetting

Een tegenwoordig veel voorkomende aandoening ten gevolge van overmatig eten is niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). In een vergevorderd stadium spreekt men van niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Een dieet zonder suiker en alcohol en met weinig vlees is het belangrijkste advies dat gegeven kan worden maar soms duurt het een tijd voordat er verbetering optreedt. Ook kunnen sommige supplementen een gunstige invloed hebben. Eerder hebben we één van de studies besproken met vitamine E. Nu blijkt dat ook een geelwortelextract een positief effect kan hebben.

Aan het onderzoek deden ongeveer 100 mensen met NAFLD mee waarvan de helft in de placebogroep werd geplaatst en de anderen kregen het geelwortelextract (Curcumin Meriva 1000 mg per dag. Dit bevat circa 200 mg curcuminoïdes gebonden aan fosfolipides). Alle mensen kregen dieetadviezen. Na acht weken bleek dat het supplement een gunstige invloed had op de leverfunctie. Alanine-aminotransferase was verbeterd in de groep die het supplement gekregen had maar niet in de placebogroep. Uit ultrasoon onderzoek toonde men bij 75% van de mensen in de curcumingroep verbetering aan. Dit percentage was 4,7 in de controlegroep. Ook was er door het supplement verbetering opgetreden in de BMI en de middelomtrek.

Efficacy and Safety of Phytosomal Curcumin in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized Controlled Trial. Y. Pnahi, c.s. Drug Res (Stuttg). 2017 Apr;67(4):244-251. doi: 10.1055/s-0043-100019. Epub 2017 Feb 3.

Gerelateerd: Vitamine E bij leveraandoening

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.