Stille Slopers

“In mijn bedrijf stelde ik de mensen destijds in de gelegenheid om zich tweejaarlijks medisch te laten keuren”, zegt Wim Zeegers, 78 jaar oud, vitaal van lijf en leden en gepensioneerd ondernemer op het gebied van technische installaties in gebouwen. “Zelf deed ik daar ook aan mee. Mij werd het advies gegeven om contact op te nemen met mijn huisarts die zei: ‘uw cholesterolwaarde van 8,5 mmol/l is te hoog, maar daar hebben we tegenwoordig een pilletje voor, Zocor.’ De cholesterolhype was toen (1991) zo`n beetje in opkomst, maar ik had verder geen idee. Het advies heb ik nooit opgevolgd en daar heb ik – na 25 jaar statinevrij door het leven te zijn gegaan – geen spijt van”, aldus Wim. En waarom niet ? Wim Zeegers veranderde zijn voedingspatroon, waardoor zijn te hoog geachte cholesterol daalde naar 5,8. Het zogenaamde goede cholesterol steeg met een kwart. “De spectaculaire verandering van de cholesterolwaarden was voor mij het bewijs voor de invloed van voeding”, zegt Wim.  Later ontdekte hij dat de meeste ziekten ontstaan door (matige tot ernstige) voedingstekorten. “Die kun je beschouwen als stille slopers van je lichaam. Je hoort ze niet, je ziet ze niet en je voelt ze niet. Totdat alle compensatiemechanismen en reserves van je lichaam zijn uitgeput. Dan kan de klap hard aan komen”, voegt Wim er aan toe.

Broodje “gezond”

Wim Zeegers schreef een boek over zijn ontdekking want hij wilde zijn “gevonden schat” niet voor zichzelf houden. De inhoud van dat boek verdient respect. Wim is immers geen voedingskundige of arts, toch heeft hij zijn huiswerk “wel gedaan” !  Wim is ook boos. Tekorten aan vitaminen en mineralen worden stelselmatig gebagatelliseerd door personen en instanties die beter zouden moeten weten. Maar die tekorten dragen wel in belangrijke mate bij aan chronische ziekten en daar lijden miljoenen mensen aan. “Ons hele gezondheidssysteem is gebaseerd op minimaal gezond, net niet ziek”, zegt Wim. Dat is heel anders dan optimaal gezond, maar daar besteedt niemand aandacht aan, een paar orthomoleculaire artsen uitgezonderd. Het woord “gezond”is de laatste decennia aan ernstige inflatie onderhevig. Daar hebben de reclamecampagnes van de voedingsindustrie alles mee te maken: broodje gezond is hier een mooi voorbeeld van. Instellingen zoals het Voedingscentrum, eerlijk over eten, brengen ons in de waan dat als je maar gevarieerd eet,  je dan alles binnen krijgt wat je nodig hebt. De Schijf van Vijf kent iedereen. Ooit heeft het Voedingscentrum zelf echter op haar website bekend gemaakt, dat wie zich strikt houdt aan die Schijf van Vijf een tekort aan belangrijke voedingsstoffen kan oplopen, zoals aan foliumzuur, vitamine D3, vitamine A, ijzer, selenium en zink. Maar wat blijkt ?. Slechts een procent of drie van de Nederlanders eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding.

Vervuiling en verarming

Maar Wim is nog niet uitgesproken. Hij citeert een recent rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties dat aangeeft dat een kwart van alle landbouwgrond op aarde in sterke mate is uitgeput. Daar komt nog bij dat door andere kweekmethoden veel minder vitaminen en mineralen in groente en fruit zitten dan vijftig jaar geleden. En dit terwijl de gifbelasting  is toegenomen. Een paar jaar geleden vond de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in 62% van de groenten en fruit in supermarkten restanten van landbouwgif. De Autoriteit grijpt pas in als de norm met 100 % is overschreden. En dat ook nog niet eens altijd….In vlees treffen we restanten van hormonen en antibiotica aan. In vis restanten van chemisch afval. In water de al maar stijgende concentratie van medicijnen en ook de resten van onkruidbestrijdingsmiddelen, die door de industrie hardnekkig met het eufemisme “gewasbeschermingsmiddelen” worden aangeduid. Naast de conclusie dat iedereen wel enige gifbelasting moet hebben is het niet verwonderlijk dat iedereen ook wel enig tekort heeft aan enkele vitaminen en/of mineralen. Hoe kom je daar achter ? “Dan ga je naar je huisarts” zegt Wim Zeegers. Maar de huisarts heeft in zijn opleiding zo goed als niets over voeding geleerd. De betreffende onderzoeken staan niet in zijn behandelrichtlijnen en protocollen, en deze onderzoeken zijn niet standaard, dus zal je huisarts meestal weigeren omdat hij er de zin niet van inziet.

Voedingstekorten

Wim citeert Bruce Ames als hij aangeeft hoe het met de voedingstekorten in de Verenigde Staten gesteld is: 70 % van de Amerikanen heeft een gebrek aan vitamine D, 60% aan vitamine E, 45% aan magnesium, 35% aan vitamine K, 38% aan calcium, 34% aan vitamine A, 24 % aan vitamine C en 8 % aan foliumzuur, vitamine B6 en zink.( Voordracht gehouden op 13 maart 2014 door prof.dr. Bruce Ames, getiteld “Vitamin and Mineral Inadequacy Accelarates Aging-associated Disease”)

“Laat dit maar even bezinken”, zegt Wim en beargumenteert  verder dat de voedingstekorten in Nederland ongetwijfeld met die van de Amerikaanse bevolking verschillen, maar nog altijd geen reden tot optimisme verschaffen. Dat dit inderdaad zo is bleek overigens al in 1994 toen het onderzoeksinstituut TNO vaststelde dat de meeste Nederlanders een matig tot ernstig gebrek hebben aan vitamine A,D,B1,B2, selenium, koper, ijzer, calcium, zink en magnesium. In 2011 was dit nog altijd niet verbeterd zoals destijds naar voren kwam uit een voedingsrapport van het RIVM waarbij bleek dat een deel van de Nederlandse bevolking minder vitamine A,B,C,E, magnesium, kalium en zink binnen kreeg dan wordt aanbevolen. Wim Zeegers gaat in zijn boek niet over één nacht ijs. Hij besteedt uitgebreid aandacht aan onderwerpen als tekorten van vitamine K2, vitamine D3, vitamine A, vitamine C, vitamine E, jodium, en magnesium en de ernstige consequenties voor de (volks)gezondheid op lange termijn. Orthomoleculaire “grootheden” als Bruce Ames, Robert Cathcart, Linus Pauling, Steve Hicky, Weston Price en anderen passeren in het boek de revue en worden in de context van hun wetenschappelijk werk op correcte wijze geciteerd.

Voor wie zich verder in de materie wil verdiepen geeft Wim aan het eind van elk hoofdstuk een uitgebreide literatuurverwijzing. “Gezondheidsklachten voorkomen in plaats van symptomatisch met medicijnen behandelen. daar gaat het om”,  zegt Wim Zeegers.

Een fraai boek dat iedereen die zijn of haar gezondheid serieus neemt zou moeten lezen !

Stille Slopers- Over vitaminen – en mineralentekorten in onze voeding, Wim Zeegers, 2017 – www.stilleslopers.nl

 

Delen.

Eén gedachte over “Stille Slopers”

  1. Graag contact over mijn nieuwe boek dat 31 jul 2022 uitkomt.
    Recensie exemplaar? Naar welk adres?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.