Konjac vezels cholesterolverlagend

In Japan wordt het ingrediënt gebruikt in maaltijdsoep oden.

De vezels van de Japanse konjac plant die veel water kunnen absorberen zijn erg populair als hulpmiddel voor gewichtsbeheersing. Het is momenteel niet alleen als supplement verkrijgbaar maar ook in de vorm van spaghetti. Een portie bevat maar 10 kcaloriën. Uit een recente meta-analyse, gebaseerd op 12 onderzoeken, blijkt dat deze vezel het cholesterolgehalte kan verlagen.

In bovenstaande grafiek is per onderzoek de verandering van het ldl-cholesterolgehalte grafisch weergegeven. Links van de verticale lijn geeft een daling weer. Zoals u ziet is het effect erg consistent. De gemiddelde daling kwam uit op 0,35 mmol/L wat een daling van ongeveer 10 % betekent. De onderzoekers concluderen dat men een dergelijke daling mag verwachten bij een dosering van ongeveer 3 gram konjac vezels per dag.

A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of konjac glucomannan, a viscous soluble fiber, on LDL cholesterol and the new lipid targets non-HDL cholesterol and apolipoprotein B, Hoang Vi Thanh Ho, Elena Jovanovski, c.s. Am J Clin Nutr ajcn 142158

Gerelateerd: Over vezels en resistent zetmeel

Vezelsupplement voor gewichtsbeheersing

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.