Intraveneuze vitamine C bij kanker als aanvullende therapie

Deze foto’s laten zien dat gezonde cellen (links) niet aangetast worden door extreem hoge doses vitamine C en kankercellen wel.

Verschillende  fase 1 onderzoeken, die de veiligheid van een nieuwe therapie kunnen beoordelen, toonden aan dat zeer hoge doses IV vitamine C veilig zijn bij mensen met hersentumoren en longkanker. Ook onderzocht men recent op welke wijze deze therapie kanker zou kunnen bestrijden.

 

We hebben eerder over dit onderwerp geschreven. De kleine onderzoeken met mensen tot dusver lijken er op te duiden dat IV vitamine C alleen te weinig toxisch is voor kankercellen om genezing te kunnen bewerkstelligen. Wel lijken deze onderzoeken met uitbehandelde patiënten er op te duiden dat IV vitamine C de kwaliteit van leven verbetert.

De publicatie van vorige maand in Cancer Cell van een onderzoeksgroep van de Universiteit van Iowa is gebaseerd op diverse experimenten met mensen, proefdieren en veel laboratoriumonderzoek.  Men heeft nu ontdekt dat de giftigheid van de extreem hoge doses vitamine C voor kankercellen afhankelijk is van het relatief hoge redox actief ijzer (oxideerbaar ijzer) dat aanwezig is in kankercellen maar niet in gezonde cellen. Door de reactie met dit ijzer ontstaat o.a. waterstofperoxide.

Het experiment met kankerpatiënten betrof mensen met een hersentumor (glioblastoma multiforme) die hiervoor bestraald werden. Ook kreeg men het medicament temezolomide. Men kreeg 3 keer per week een vitamine C infuus, oplopend van 15 gram tot  maximaal 125 gram per keer. De bedoeling was dat het gehalte in het bloed 20 000 muM zou bereiken. Bij een infuus van 87,5 gram vitamine C werd dit gehalte bij iedereen bereikt. De elf proefpersonen die de vier weken vol maakten vertoonden geen ernstige nadelige bijwerkingen.  De progressievrije overleving is langer dan men zou mogen verwachten.

“De gemiddelde progressievrije overleving staat momenteel op 13,3 maanden (mediaan 9,4 maanden)  t.o.v.  de historische mediaan van 7 maanden. De totale gemiddelde overleving is nu 21,5 maanden (mediaan 18,2 maanden t.o.v de historische mediaan van 14 maanden). Dit terwijl 4 patiënten nog in leven zijn. Eén van de patiënten vertoont geen tekenen van de ziekte volgens een MRI scan”

Men citeert een eerder onderzoek  met 14 longkankerpatiënten (niet-kleincellige longkanker) waarbij men een gehalte van 16 000 muM vitamine C bereikte dat ook gunstige resultaten heeft laten zien. In dat onderzoek werd tevens platinumbevattende combinatie chemotherapie toegepast. Daarom hoopt men binnenkort een groter vervolgonderzoek te starten met stadium 4 longkankerpatiënten en een onderzoek met hersentumorpatiënten. Deze therapie is bovendien relatief goedkoop. Verbeteringen in de behandeling van deze aandoeningen zijn noodzakelijk. Met name omdat de afgelopen 20 jaar er nauwelijks vorderingen zijn gemaakt zoals te zien is in onderstaande grafiek die de overleving van niet-kleincellige longkanker weergeeft.

 

Cell Press. “High doses of vitamin C to improve cancer treatment passes human safety trial.” ScienceDaily. ScienceDaily, 30 March 2017.

O2 and H2O2-Mediated Disruption of Fe Metabolism Causes the Differential Susceptibility of NSCLC and GBM Cancer Cells to Pharmacological Ascorbate, Joshua D. Schoenfeld c.s. Cancer Cell Available online 30 March 2017

Gerelateerd: Vitamine C intraveneus bij kanker

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.