“Een vijfdaagse antibioticakuur kan wel een derde van je darmbacteriën onderdrukken en hoewel veel van deze soorten uiteindelijk terugkeren, kan het hele herbevolkingsproces maanden of zelfs jaren duren. De realiteit is dat voor velen van ons met een beschadigd microbioom de kans bestaat dat we nooit al onze essentiële bacteriën terugkrijgen” schrijft de bekende Amerikaanse gastro-enteroloog dr. Robynne Chutkan. En zoals de informatie op deze site in overvloedige mate aangeeft kan dit voor je gezondheid zeer ernstige gevolgen hebben. Maar de vraag blijft: als we dan in een crisissituatie niet onder een noodzakelijke antibioticakuur uit kunnen, wat dan ? Een poging om met behulp van probiotica de schade zoveel mogelijk te herstellen is in zo`n geval zeker op zijn plaats. Maar welke probiotica kiezen we dan en welke stam doet wat ? 

Lactobacillus acidophilus
Deze stam fermenteert suikers in melkzuur en produceert amylase, dat koolhydraten helpt te verteren. Het is één van de meest gangbare probiotica en wordt in veel zuivelproducten commercieel toegepast. Het is uiterst bestendig tegen maagzuur en hecht zich goed aan darmcellen, zodat het helpt woekering van opportunistische soorten te voorkomen. Dr. Chutkan vergelijkt dit met goede bacteriën die als het ware alle barkrukken bezetten zodat slechte bacteriën geen drankje kunnen bestellen….

Lactobacillus casei
Een soort dat zich in de mond en darmen bevindt en ook in gefermenteerde groenten, melk en vlees. Hij belemmert de groei van Helicobacter Pylori en blijkt goed te werken in combinatie met andere stammen voor het verlichten van maag en darmaandoeningen Ook bij de bestrijding van met antibiotica geassocieerde en besmettelijke diarree is het effectief.  L. casei kan de verspreiding van L.acidophilus aanvullen en zodoende worden gebruikt bij de fermentatie van bonen om darmgas-producerende, slecht verteerbare koolhydraten te verminderen.

Lactobacillus rhamnosus
Is heel sterk en resistent tegen maagzuur en gal. Hij bevindt zich in de mond en het maag-darmkanaal en ook in de vagina en de urinewegen van vrouwen, waar hij kan verhinderen dat ziekte verwekkers vaste voet krijgen. L. rhamnosus is met succes gebruikt voor de behandeling van door het rota-virus veroorzaakte diarree, maar ook bij enkele vormen van atopische dermatitis. Ondanks de vele toepassingen ervan als probioticum is deze bacterie in verband gebracht met infectie bij mensen met een verzwakt afweersysteem

Lactobacillus salivarius
Deze stam onderdrukt ziekteverwekkende bacteriën en vermindert darmgas bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Hij kan ook nuttig zijn bij pancreatitis (alvleesklierontsteking) doordat deze bacterie schadelijke bacteriën in het maag-darmkanaal onderdrukt die de alvleesklier kunnen besmetten.

Streptococcus thermophilus
Komt voor in gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en kan de vertering van lactose in de darmen bevorderen

Bifidobacterium bifidum
Maakt deel uit van de normale flora van de dikke darm en is net als Lactobacillus acidophilus een van de meest gebruikte probiotica. Hij bevordert de afbraak en opname van enkelvoudige suikers en aangetoond is dat hij de immuunfunctie versterkt door de ernst van de symptomen en de tijdsduur van ziekte van bijvoorbeeld een verkoudheid te verminderen. Hij bevindt zich ook in de vagina en kan worden gebruikt voor de behandeling van candida en andere vormen van schimmelwoekering.

Bifidobacterium longum
Is een van de basisbacteriën bij zuigelingen en gedijt in de zuurstofarme omgeving van de dikke darm. Hij helpt de aanwas van ziekteverwekkers te voorkomen door melkzuur te produceren en kan lactosetolerantie verhogen, diarree voorkomen en bij allergieën verbetering brengen. B. longum kan een rol spelen in kankerpreventie doordat de pH van de dikke darm erdoor verandert. Tevens vermindert hij het risico op atherosclerose en beroerte door vrije radicalen op te ruimen. Hij wordt vaak als toevoeging gebruikt in voedselproducten vanwege de heilzame werking.

Bifidobacterium lactis
Wordt ook Bifidobacterium animalis genoemd. De heilzame werking ervan bij buikproblemen en opgeblazenheid bij mensen met PDS met overheersend obstipatie zijn goed gedocumenteerd en uit klinische proeven  is gebleken dat hij bij mensen met coeliakie darmcellen behoedt voor schade door gluten.

Samengevat komt Robynne Chutkan tot de volgende functies van het microbioom:

In haar nieuwe boek bespreekt gastro-enteroloog Robynne Chutkan niet alleen het gebruik van probiotica maar ook nog tal van andere manieren waarop men het microbioom en daarmee de gezondheid van de darmen positief kan beïnvloeden. Interessant is ook haar pleidooi om minder hygiënisch te leven waardoor we de symbiotische relatie met de bacteriën die met ons samenleven herstellen.

Bron: De Microbioom Oplossing – Dr. Robynne Chutkan – 2016, uitgave:  www.succesboeken.nl

Gerelateerd:

Probiotica bij darmklachten

Heeft u een lekkende darm?

Delen.