B-vitamines tegen effecten luchtvervuiling

Volgens een Chinees onderzoek kunnen hoge doses B- vitamines mogelijk sommige nadelen van fijnstof tegen gaan.

Het betrof een gecontroleerd experiment waarbij de proefpersonen gedurende 2 uur blootgesteld werden aan hoge concentraties fijnstof. Dit veroorzaakte plaatselijke ontstekingsreacties in de longen en verstoringen in de methylering van het DNA. Men mat  op sommige genen meer en op andere  minder methylering.

DNA-methylering of DNA-methylatie is een epigenetisch proces (verandering in de genetische eigenschappen zonder verandering in de volgorde van de basenparen) proces waarbij een methylgroep (CH3-groep) aan een histon binnen het DNA-molecuul wordt toegevoegd. Hierdoor verandert de structuur van het DNA waardoor deze veranderd afleesbaar is tijdens bijvoorbeeld een transcriptie.

De onderzoekers menen dat de gewijzigde DNA methylering een reeks van ontstekingsreacties teweegbrengt. Deze vicieuze cirkel wordt doorbroken door B-vitamines

Bekend is dat een tekort van zogenaamde methyldonoren in de voeding veranderingen in de DNA methylering teweeg kan brengen. Belangrijke methyldonoren zijn foliumzuur, vitamine B6, vitamine B12, betaïne, choline en het aminozuur l-methionine. In dit experiment werden de eerste drie genoemde methyldonoren gegeven. Men kreeg na de eerste test dagelijks 2,5 mg foliumzuur, 50 mg vitamine B6 en 1 mg (1000 mcg) vitamine B12 gedurende 4 weken. Hierna vond de tweede test met 2- uur durende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof plaats. Nu traden er geen veranderingen in de DNA-methylering op.

B vitamins attenuate the epigenetic effects of ambient fine particles in a pilot human intervention trial. Jia Zhong c.s. PNAS March 13, 2017

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.