Magnesiumgehalte en cardiovasculaire sterfte

Magnesiumhomeostase. Inname, voorraad en uitscheiding.

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat een laag magnesiumgehalte sterk gerelateerd is aan een grotere kans te sterven aan een hartaandoening.

Een groep wetenschappers van de Erasmusuniversiteit volgden, gedurende 9 jaar, een kleine 10 000 mensen die bij aanvang een gemiddelde leeftijd hadden van 65 jaar. Bij deze mensen had men het serumgehalte van het mineraal magnesium gemeten.

Om diverse redenen is dit  gehalte van belang voor de cardiovasculaire gezondheid. Een laag magnesiumgehalte werkt ontstekingen in de hand. Deze kunnen o.a. in de bloedvaten optreden. Ook kan een magnesiumtekort de werking van de bloedvaten verminderen en endotheeldysfunctie veroorzaken. Verder is magnesium als elektrolyt belangrijk voor de werking van het hart.  “De grote meerderheid van ouderen [in Nederland] consumeren minder dan de gemiddelde dagelijkse benodigde hoeveelheid magnesium. ” Zo wordt gesteld. Bovendien gebruiken ouderen vaak medicijnen die de uitscheiding van magnesium vergroten of op andere wijze een tekort in de hand werken zoals diuretica, EGRF remmers,  calcineurineremmers en protonpompremmers.

Men verdeelde de 10 000 mensen in vier groepen naar gelang het magnesiumgehalte en voegde de middelste twee groepen samen. Het kwart met het laagste gehalte werd toen vergeleken met de middelste groep. Het bleek dat de mensen met een laag serum magnesium  ( <0.80 mmol/L) 36% meer risico hadden gelopen te sterven aan coronaire hartziekte. Het risico op een plotselinge dodelijke hartstilstand was 54% groter bij een laag magnesiumgehalte

Sudden cardiac death = dodelijke hartstilstand. Coronary heart disease mortality = sterfte door coronaire hartziekte. Deze twee factoren zijn onderzocht. In totaal stierven 2303 deelnemers, 780 stierven t.g.v. hart- en vaatziekten van wie er 431 geclassificeerd werden onder coronaire hartziekte. Van deze 431 kregen 187 ook plotselinge hartstilstand als doodsoorzaak.

Serum Magnesium and the Risk of Death From Coronary Heart Disease and Sudden Cardiac Death  Brenda C. T. Kieboom, MD, MSc c.s. J Am Heart Assoc. 2016 Jan; 5(1): e002707.

Magnesium in man: implications for health and disease.
de Baaij JH c.s. Physiol Rev. 2015 Jan;95(1):1-46. doi: 10.1152/physrev.00012.2014.

 

Gerelateerd: Magnesium vermindert sterfte

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.