Groente en fruit en vermindering van sterfte

Zoals de meesten van u wel zullen weten wordt door de gezondheidsinstanties van diverse landen, waaronder Nederland, aanbevolen dagelijks vijf porties groente en fruit te eten. Deze aanbeveling is gebaseerd op een aantal bevolkingsonderzoeken die hebben onderzocht wat het mogelijke effect is van het eten van deze plantaardige voedingsmiddelen op het sterfterisico. De resultaten zijn mooi samengevat in een meta-analyse uit 2014 die de cijfers van 16 onderzoeken heeft samengevoegd.

Een portie groente of fruit per dag vermindert het sterfterisico met 5%, met een maximum van 5 porties per dag (2 stuks fruit en 3 porties groente van 100 gram). De stippellijntjes geven de betrouwbaarheidsinterval aan waarbinnen het werkelijke cijfer moet liggen.

Het berekende gezondheidsbevorderend effect was iets groter voor fruit dan voor groente. Voor het grootste deel komt het voordeel op het conto van de cardiovasculaire aandoeningen. De sterfte aan hartaanvallen, hartfalen en beroertes  was 4% lager per dagelijks portie groente en fruit.  De kankersterfte was wel iets lager bij een hoge inname van groente en fruit maar het verschil was dermate gering dat het niet ‘statistisch significant’ was en daarom niet wetenschappelijk bewezen.

 

Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. Wang X, c.s. BMJ. 2014;349:g4490.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.