Vergelijkend onderzoek EPA met DHA op risicofactoren

Een onderzoek onder mensen met het metabool syndroom liet zien in welke mate de omega-3 vetzuren EPA en DHA   een aantal meetfactoren beïnvloeden die het risico op cardiovasculaire aandoeningen en diabetes weergeven. De circa 160 deelnemers kregen gedurende drie periodes van tien weken één van de volgende suppleties: 2,7 gram EPA (eicosapentaeenzuur) per dag, 2,7 gram DHA (docosahexaeenzuur) per dag en tijdens de derde periode kreeg men een placebo met 3 gram maisolie.  De omega-3 vetzuren bieden bescherming tegen cardiovasculaire aandoeningen. Dit komt tot uiting in de meetfactoren die de mate van laaggradige ontstekingen aangeven. In onderstaande grafiek zijn dit de eerste vier onderdelen. We zien dat DHA een sterker positief effect heeft dan EPA.
Chronisch verhoogde gehaltes leiden tot schade aan de bloedvaten en atherosclerose.

Het vijfde item, adiponectine, is een eiwit dat bij veel mensen met obesitas is verlaagd. Een verhoging bevordert het energiemetabolisme en verlaagt het risico op diabetes.
epa-dha-biomarkers
Het laatste item in bovenstaande grafiek, TG, is triglyceriden, ook wel triaglycerol genoemd. Deze risicofactor die bij mensen met overgewicht en metabool syndroom vaak sterk verhoogd is daalde sterk. De invloed van de omega-3 vetzuren op de cholesterolgehaltes is gering en alleen duidelijk aanwezig bij DHA. Het gunstige HDL steeg maar het ongunstige LDL ook. De auteurs menen dat deze stijging, vanwege de sterke daling van het triglyceridengehalte, vermoedelijk gepaard gaat met grotere ldl-cholesteroldeeltjes die zich minder makkelijk  hechten aan de vaatwand dan kleine deeltjes (zie). We kunnen echter niet beoordelen of dit juist is.  Een stijging van het ldl-gehalte is in meer onderzoeken gemeld waarbij alleen het vetzuur DHA en niet EPA gegeven werd. Deze stijging lijkt alleen bij mannen op te treden.

daling-ldl-dha-epa
Stijging van het ldl-cholesterol bij mannen met hoge doses DHA

De auteurs van het vergelijkend onderzoek concluderen dat de omega-3 vetzuren DHA en EPA een gunstige invloed hebben op de ontstekingsfactoren en vetzuurgehaltes van mensen met overgewicht waarbij laaggradige ontstekingsprocessen een rol spelen.

A randomized, crossover, head-to-head comparison of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid supplementation to reduce inflammation markers in men and women: the Comparing EPA to DHA (ComparED) Study. Janie Allaire, c.s. Am J Clin Nutr August 2016 vol. 104 no. 2 280-287

Effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on low-density lipoprotein cholesterol and other lipids: a review. Jacobson T, c.s. J Clin Lipidol. 2012 Jan-Feb;6(1):5-18. doi: 10.1016/j.jacl.2011.10.018. Epub 2011 Nov 3.

Gerelateerd: Alarm! syndroom X

Het gevaar van ontstoken vetcellen

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.