Probiotica tegen dementie?

Het microbioom in de darmen heeft invloed op de hersenen. Deze conclusie blijkt uit toenemend wetenschappelijk onderzoek. Zie o.a. ons artikel “Bacteriën in de darm beïnvloeden hersenen en hart”. Nu lijkt de eerste humane studie er op te wijzen dat probiotica enige verbetering kan bieden bij Alzheimer.

Zoals we eerder meldden op basis van een artikel in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature  :

1) Cellen in de darmen produceren serotonine dat effect kan hebben op de werking van de hersenen.
2) Het microbioom kan immuuncellen aanzetten tot het produceren van cytokines die het zenuwstelsel beïnvloeden.
3) Microbes produceren metabolieten zoals butyraat (boterzuur) die de activiteit van cellen in de bloed-hersenbarrière beïnvloeden.

In Iran is nu voor het eerst een klinisch onderzoek uitgevoerd met probiotica bij Alzheimerpatiënten. Aan het onderzoek dat 12 weken duurde deden 60 mensen met Alzheimer in een vergevorderd stadium mee.  Het denkvermogen werd beoordeeld aan de hand van de mini mental state (MMSE). De dertig mensen die de probiotica (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum, en Lactobacillus fermentum) in hoge dosering dagelijks kregen hadden gemiddeld na afloop een MMSE score die 28% hoger was dan bij aanvang. In de placebogroep was deze score gedaald. Er waren nog andere, lichamelijke metingen gedaan. Hierbij was opvallend dat het CRP gehalte aanmerkelijk was gedaald wat wijst op een vermindering van de ontstekingsgraad in het lichaam. Ook was het triglyceridegehalte sterk gedaald.

Professor Walter Lukiw, hoogleraar neurologie, neurowetenschappen en oogheelkunde aan de Louisiana State University, was één van de reviewer van het onderzoek maar zelf niet betrokken bij deze studie. Hij zegt:

“Dit vroege onderzoek is interessant en belangrijk want het levert bewijs dat het microbioom in het spijsverteringskanaal een rol spelen in neurologische functies en toont aan dat probiotica in beginsel het menselijk denkvermogen kunnen verbeteren.  Dit is in lijn met ons onderzoek dat aantoonde dat Alzheimerpatiënten een afwijkende samenstelling van de bacteriën in de darm hebben. Ook wijst ons onderzoek er op dat zowel de darmen als de bloed-hersenbarrière van ouderen  meer ‘lekkage’ vertonen waardoor ongewenste stoffen zoals amyloïdes, lipopolysacharides en endotoxines in het zenuwstelsel terecht komen”

Effect of Probiotic Supplementation on Cognitive Function and Metabolic Status in Alzheimer’s Disease: A Randomized, Double-Blind and Controlled Trial Elmira Akbari, c.s. Front. Aging Neurosci., 10 November 2016

Frontiers. “Probiotics improve cognition in Alzheimer’s patients.” ScienceDaily. ScienceDaily, 10 November 2016.

Smith PA, The tantalizing links between gut microbes and the brain. Nature 2015 Oct 15:526(7573):312-4)

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.