Havermoutpap gunstig voor cholesterol

©Mister GC op FreeDigitalPhotos.net
©Mister GC op FreeDigitalPhotos.net

Dagelijks een bord havermoutpap kan het ldl-cholesterolgehalte verlagen, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Maar niet alle voedingsmiddelen met haver hebben deze gunstige werking.

Twee meta-analyses die de resultaten uit meer dan 20 studies naar het effect van havermout of specifiek  bèta-glucan uit havermout hadden samengevoegd komen tot vergelijkbare conclusies. De vezel bèta-glucan heeft vanaf 3 gram per dag een verlaging van het ldl- cholesterol tot gevolg . Een kop havermout bevat ongeveer 2 tot 3 gram van deze wateroplosbare vezel. De grootte van de daling was gemiddeld genomen niet opzienbarend: 0,25 mmol/L volgens de ene meta-analyse en 0,19 mmol/L volgens de andere.  Beide groepen wetenschappers meldden dat er enkele studies tussen zaten waarbij er nauwelijks een daling te zien was. Men vermoedt dat de biologische beschikbaarheid van de bèta-glucan uit haver sterk kan variëren. De auteurs van de publicatie uit 2014 menen dat water de biologische beschikbaarheid vergroot en tarwemeel de biologische beschikbaarheid kan verminderen omdat dit bèta-glucanase bevat.

We hebben een Nederlandse studie uit 2003 gevonden die hier licht op werpt. Aan het onderzoek dat uit twee fases bestond deden 45 mensen met licht verhoogde cholesterolgehaltes mee. In de eerste fase was de havermout verwerkt in brood en koekjes. De ldl verlaging was in deze fase niet significant (-0,12 mmol/L). In fase 2 waren de vezels opgelost in sinaasappelsap en daalde het ldl-cholesterol met 0,26 mmol/L . Haverkoekjes hebben dus weinig nut.

Havermoutpap lijkt vooral gezond voor diabetici. Bij hen daalt het ldl-cholesterol sterker dan bij andere mensen met verhoogde cholesterolgehaltes. Ook lijken de gegevens er op te wijzen dat niet-blanken meer baat hebben bij havermoutpap dan blanken. Zij kunnen beter geen koemelk gebruiken bij de bereiding maar bijvoorbeeld sojamelk. Maar eigenlijk geldt dit voor iedereen.

Cholesterol-lowering effects of oat ?-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials, Anne Whitehead, c.s. Am J Clin Nutr December 2014 vol. 100 no. 6 1413-1421

The effect of oat ?-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials
Hoang V. T. Ho , c.s. British Journal of Nutrition, Volume 116, Issue 8
October 2016, pp. 1369-1382

Cholesterol-lowering effect of ?-glucan from oat bran in mildly hypercholesterolemic subjects may decrease when ?-glucan is incorporated into bread and cookies. Daniëlle AJM Kerckhoffs Am J Clin Nutr August 2003 vol. 78 no. 2 221-227

Delen.

Eén gedachte over “Havermoutpap gunstig voor cholesterol”

  1. Alleen granen gekookt in melk kunnen een zware belasting zijn voor de spijsvertering. Melly Uyldert schreef daar over maar ik heb het zelf ook ervaren. Beter is om havermout of andere granen in water te koken en er later melk, danwel moederloze melk of wat anders, bij te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.