Resveratrol bij diabetes 2

Een nieuw Italiaans onderzoek met de veelbelovende voedingsstof resveratrol liet helaas tegenvallende resultaten zien.

Het was een een groter onderzoek dat bovendien langer duurde dan de eerdere studies met resveratrol bij diabetici. Er waren 192 deelnemers die al jaren leden aan diabetes type 2. Zij werden in drie groepen verdeeld. Een groep kreeg 40 mg resveratrol per dag. Groep twee kreeg 500 mg resveratrol per dag en groep drie was de placebogroep. Na zes maanden mat men geen verschillen tussen de groepen in gewicht, BMI, bloeddruk, nuchter glucose, HbA1c, insuline, cholesterolwaardes en leverenzymen.  Ook was er geen statistisch verschil in de hsCRP gehaltes die de mate van laaggradige ontsteking aangeeft. Wel waren deze gunstiger in de resveratrolgroepen ( -5,6% in de 40 mg groep en -15,9% in de 500 mg groep). Toen men dit nader ging analyseren bleek bij degenen die nog niet zo heel lang aan diabetes leden en bij hen die jonger dan 65 jaar waren dat het CRP gehalte wel statistisch significant gedaald was door de resveratrol. Ook bij rokers daalde het CRP gehalte. Tevens meldt men dat bij degenen die korter dan 8 jaar geleden de diagnose diabetes type 2 gekregen hadden er wel een geringe daling was opgetreden van de belangrijke diabetesmeting HbA1c (geglyceerd hemoglobine, dit geeft de gemiddelde bloedsuikerwaarde van de voorgaande zes weken weer) .

We hebben één van de eerdere onderzoeken die wel duidelijke positieve resultaten had laten zien er nog eens op nageslagen. In dat onderzoek daalden de bloedsuikerwaardes en de bloeddruk in de groep die resveratrol (1000 mg per dag) had gekregen. De deelnemers waren veel jonger – gemiddeld 52 jaar t.o.v. gemiddeld 65 jaar in het Italiaanse onderzoek. Ook leden de mensen nog niet zo lang aan diabetes.

De conclusie lijkt dan ook gerechtvaardigd dat resveratrol hoogstwaarschijnlijk geen nut heeft bij mensen die al 8 jaar of langer aan diabetes type 2 lijden.

Six months of resveratrol supplementation has no measurable effect in type 2 diabetic patients. A randomized, double blind, placebo-controlled trial. S. Bo, c.s. Pharmacological Research, Volume 111, September 2016, Pages 896–905

Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine
Volume 2013 (2013), Article ID 851267, 11 pages

Gerelateerd: Resveratrol bij diabetes

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.