Kaas, vetarm niet nodig

220px-danbo_cheese
Danbokaas

Uit Deens onderzoek blijkt dat vetarme kaas niet gezonder is dan gewone volvette kaas. Ondanks het hoge gehalte verzadigd vet lijkt kaas niet ongezond te zijn voor hart en bloedvaten.

Eerder maakten we melding van een Nederlands onderzoek dat geen nadelig verband liet zien tussen de hoeveelheid verzadigd vet en het risico op een hartaanval. Volgens de cijfers in die studie was een hoge kaasconsumptie gerelateerd aan een 9% verminderd risico op een ernstige hartkwaal. Wij vermoeden dat de vitamine K2 in kaas hier debet aan is. Ook wetenschappers uit Tsjechië hebben onlangs vele relevante gegevens over het dieet van alle Europese landen geanalyseerd. Zij vonden een verband tussen kaasconsumptie en een verminderde sterfte aan cardiovasculaire aandoeningen. Soortgelijk onderzoek laat zien dat kaas mogelijk enige bescherming biedt tegen diabetes type 2. Wat betreft kanker zijn de cijfers minder gunstig. Het meest uitgebreide, recente onderzoek dat we vonden was negatief, zij het niet statistisch significant, voor kankersterfte.

In Denemarken voerde men een klinische studie uit met 164 mensen met het metabool syndroom . Zij werden in drie groepen gedeeld. Groep 1 kreeg per dag circa 80 gram Deense danbokaas en cheddarkaas te eten ter vervanging van eenzelfde hoeveelheid voedsel in calorieën. Groep 2 kreeg dezelfde hoeveelheid vetarme kaas. Dit waren dezelfde soorten kaas maar dan met 17% minder vet. Groep 3 kreeg in plaats van de kaas dezelfde hoeveelheid calorieën in de vorm van witbrood met jam. Na 12 weken waren er geen noemenswaardige verschillen tussen de drie groepen wat betreft de bekende risicofactoren, zoals te zien is in onderstaande grafiek. Als u van kaas houdt dan heeft het dus geen zin om voor 20+ of 30+ kaas te kiezen, tenzij u die lekkerder vindt natuurlijk.

kaastabel

Food consumption and the actual statistics of cardiovascular diseases: an epidemiological comparison of 42 European countries.Pavel Grasgruber, c.s. Food Nutr Res. 2016 Sep 27;60:31694
The association between dietary saturated fatty acids and ischemic heart disease depends on the type and source of fatty acid in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Netherlands cohort. Jaike Praagman, c.s. Am J Clin Nutr February 2016
vol. 103 no. 2 356-365
High intake of regular-fat cheese compared with reduced-fat cheese does not affect LDL cholesterol or risk markers of the metabolic syndrome: a randomized controlled trial. Farinaz Raziani, Tine Tholstrup, Am J Clin Nutr October 2016 vol. 104 no. 4 973-981
Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies.
Lu W1, c.s. Nutr J. 2016 Oct 21;15(1):91.

Gerelateerd: Melk, sterfte en heupfracturen

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.