Vitamine D vermindert astma-aanvallen

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vitamine D suppletie door astmapatiënten het aantal ernstige astma-aanvallen en het aantal ziekenhuisopnames vanwege de astma sterk kan verminderen. Op de dagelijkse symptomen van astma lijkt vitamine D geen effect te hebben.

Het betreft een meta-analyse van eerder gepubliceerde gerandomiseerde dubbelblind onderzoeken met vitamine D suppletie die gepubliceerd is in de strenge Cochrane Review. Het betrof een analyse van negen onderzoeken waarvan zeven met astmatische kinderen en twee met volwassen patiënten. De meeste deelnemers bleven hun gebruikelijke medicatie innemen. De studies varieerden van een half jaar tot een jaar.

De gele bolletjes laten het positieve effect van vitamine D zien. Boven het aantal ernstige astma-aanvallen. Onder het aantal spoedopnames in het ziekenhuis.
De gele bolletjes laten het positieve effect van vitamine D zien. Boven het aantal ernstige astma-aanvallen. Onder het aantal spoedopnames in het ziekenhuis.

Extra vitamine D verminderde het aantal ernstige astma-aanvallen waarbij corticosteroïden zoals dexamethason, prednisolon, prednison of triamcinolon moeten worden gegeven.  Er kon niet worden vastgesteld of extra vitamine D alleen effect heeft bij patiënten met een ernstige deficiëntie.

Vitamin D for the management of asthma.
Martineau AR, c.s. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Sep 5;9:CD011511.

Gerelateerd: Vitamine D beschermt tegen griep en astma-aanvallen.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.