Carnitine kan lipoproteïne (a) verlagen

Een niet zo bekende risicofactor voor atherosclerose is lipoproteïne(a)of Lp(a). Verhoogde Lp(a)-spiegels correleren sterk met het voorkomen van hart- en vaatziekten, herseninfarcten, aneurysma’s en aortaklepverkalkingen. Het is niet zo bekend omdat er, in tegenstelling tot verhoogde cholesterolgehaltes, geen goede behandelingen voor zijn. Nicotinezuur – een vorm van vitamine B3 – kan nog het best Lp(a) spiegels verlagen maar de hoge doses die hiervoor nodig zijn veroorzaken veel bijwerkingen. Vitamine C en acetylsalicylzuur (aspirine) hebben mogelijk ook een klein positief effect op Lp(a) gehaltes. Uit een meta-analyse van diverse onderzoeken blijkt nu dat ook carnitine dit gehalte kan verlagen.

Alle onderzoeken met orale carnitinesuppletie lieten een duidelijke daling zien van het Lp(a) gehalte
Alle onderzoeken met orale carnitinesuppletie lieten een duidelijke daling zien van het Lp(a) gehalte

TMAO
Suppletie met carnitine bij mensen met cardiovasculaire aandoeningen heeft vaak voordelen laten zien. Hierover hebben we al vaker bericht. Zo bleek uit een meta-analyse dat carnitine de sterfte kan verminderen. De laatste tijd zijn er ook berichten in de wetenschappelijke literatuur verschenen die er op zouden kunnen wijzen dat carnitine een negatief effect kan hebben door verhoging van  zogenaamde TMAO gehaltes. Hoge gehaltes van deze stof zouden de kans op cardiovasculaire aandoeningen verhogen. Onder invloed van bepaalde darmbacteriën kan het TMAO gehalte worden verhoogd. Er werd gesuggereerd dat dit een reden kan zijn waarom de consumptie van vlees rijk aan carnitine bij sommige mensen zou kunnen bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Nu blijkt uit een humane klinische studie dat dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval is maar dat verhoging bij sommige mensen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen het TMAO gehalte inderdaad kan verhogen omdat ze de ‘verkeerde’ darmflora hebben maar dat de TMAO op zichzelf niet schadelijk is maar deze darmflora op andere wijze een negatief effect heeft op de bloedvaten.
In het bewuste onderzoek gaf men 40 jonge, gezonde proefpersonen een dieet rijk aan rundvlees (rijk aan carnitine). Op een andere dag kregen ze eieren (rijk aan choline dat ook bij proefdieren een verhoging van het TMAO gehalte tot gevolg kan hebben). Op de derde testdag kreeg men een visrijk dieet gevolgd door een controledag met veel fruit. Het bleek dat bij de proefpersonen waarvan men had vastgesteld dat hun darmflora minder divers was en veel firmicutes en bacteroidetes bevatten het gehalte TMAO een beetje steeg door de eieren en het vlees. Na het eten van de vis steeg het TMAO gehalte echter explosief. Zowel in het bloed als de urine werden gehaltes gemeten die 50 keer zo hoog werden. Aangezien het eten van vis in veel onderzoeken gerelateerd is aan verlaging van het risico op hart – en vaatziekten lijkt de voorlopige conclusie gerechtvaardigd dat TMAO zelf geen schadelijke stof is.

Impact of L-carnitine on plasma lipoprotein(a) concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
Maria-Corina Serban, c.s. Sci Rep. 2016; 6: 19188.

Trimethylamine-N-oxide (TMAO) response to animal source foods varies among healthy young men and is influenced by their gut microbiota composition: A randomized controlled trial
Clara E. Cho, c.s. Molecular nutrition food research 2016

 

Delen.

2 gedachten aan “Carnitine kan lipoproteïne (a) verlagen”

  1. Hoe veilig is gekweekte vis en hoe veilig is b.v. wilde zalm nog, die wellicht ook reed vervuild is. We kunnen hierbij vraagtekens zetten, aangezien de zee steeds meer vervuild is en wordt.

  2. Andre, noch gekweekte vis, noch in het wild gevangen vis is volledig vrij van vervuiling. Een ding staat wel vast, en dat is dat de voordelen van het eten van vis nog altijd opwegen tegen de nadelen. Niet alleen vanwege de aanwezige omega-3-vetzuren – zie de artikelen daarover op deze site- , maar ook door de eiwitten en mineralen (jodium !) Voor wie zijn eiwitbronnen liever uit plantaardige bronnen haalt, bijvoorbeeld bonen of algen (spirulina) en toch voldoende omega-3 vetzuren wil consumeren, zou een dagelijks gebruik van een zo zuiver mogelijke visoliecapsule een oplossing kunnen zijn.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.