Magnesiumsuppletie tegen hoge bloeddruk; een meta-analyse

Magnesium-Element-Detail-257x300Zoals we op deze pagina’s al eerder hebben bericht heeft het mineraal magnesium een gunstige invloed op de werking van de bloedvaten en op de hoogte van de bloeddruk. De bloeddrukverlagende werking van magnesiumsupplementen bij hypertensie is onlangs op systematische wijze onderzocht door alle relevante dubbelblind klinische onderzoeken op dit gebied samen te voegen.

In de meta-analyse werden 34 onderzoeken met in totaal meer dan 2000 mensen opgenomen. Dit waren niet alleen mensen met hoge bloeddruk maar ook met normale bloeddruk. De totale gemiddelde daling van de bloeddruk t.o.v. placebo was 2 mm HG systolische en 1,78 mm Hg diastolische bloeddruk bij een gemiddelde inname van 368 mg (variërend van 238 mg tot 960 mg per dag) magnesiumsuppletie per dag, gedurende 3 maanden (3 weken tot 6 maanden). Als alleen de mensen in beschouwing werden genomen die bij aanvang van het onderzoek hypertensie hadden dan was de gemiddelde daling groter. Een deel van de onderzoeken – 24 – werden van hoge kwaliteit geacht o.a. omdat de mensen beter werden begeleid en de bloeddruk vaker werd gemeten. Als alleen deze studies in de berekeningen werden opgenomen dan was de bloeddrukdaling ook groter : 3,33/2,50 systolische/diastolische kwikdruk. Toch waren de verschillen tussen de diverse onderzoeken groot. We vermoeden dat dit vooral komt door verschillen in de magnesiuminname in de voeding. Bij mensen met een ernstig tekort is het potentiële effect van suppletie uiteraard groter. In dit opzicht is opvallend dat bij de deelnemers in de diverse onderzoeken die medicatie voor hoge bloeddruk of diabetes kregen de gemiddelde daling groter was (5,69/2,55 mm Hg). Volgens de auteurs is de verklaring hiervoor dat lisdiuretica (furosemide, Lasix) en thiazidediuretica een magnesiumtekort kunnen veroorzaken. Volgens onze gegevens verlagen ook andere medicijnen tegen hoge bloeddruk het magnesiumgehalte .

Effects of Magnesium Supplementation on Blood PressureA Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials
Xi Zhang, c.s. Hypertension, aug. 2016

Gerelateerd: De Magnesiumdieven

Delen.

Eén gedachte over “Magnesiumsuppletie tegen hoge bloeddruk; een meta-analyse”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.