Je hart op je tong dragen

© A.J. Cann
© A.J. Cann

U kent die uitdrukking wel. Hij is van toepassing op spontane menstypes die zelden een blad voor de mond nemen en direct zeggen wat ze denken, ongeacht wat de gevolgen zijn van hun opmerkingen. Ernstiger is het als zo`n uitdrukking een letterlijke betekenis krijgt en een omschrijving is van een smeulend gezondheidsprobleem: de relatie tussen mondinfecties en de invloed op hart en bloedvaten. Want tandvleesproblemen, zoals parodontitis en gingivitis, kunnen voor ernstige cardiovasculaire problemen zorgen!  Bacteriën die bijvoorbeeld een behagelijk plekje hebben gevonden in uw tandvlees, kunnen daar abcessen en ontstekingen veroorzaken en vervolgens via de bloedbaan naar het hart zwemmen en uw hartkleppen als aanlegsteigers gebruiken. Met als mogelijk gevolg dat de kleppen en de binnenbekleding van het hart beschadigd raken. En soms laat een stukje ontstekingsweefsel los om middels de bloedstroom elders in het lichaam organen te infecteren, zoals de bloedvaten in uw hersenen. Met alle ernstige gevolgen van dien!   

Beroertes
Parodontitis is een ontsteking van de weefsels rondom de tand. En afgezien van het feit dat zo`n ontsteking zeer oncomfortabel is en voor een weinig aantrekkelijke aanblik zorgt – terugtrekkend gezwollen rood tandvlees en uitvallende tanden – verhoogt parodontitis het risico op hart en vaatziekten. Onderzoekers van de Seoul National University College of Dentistry in Zuid Korea zagen bij mensen met een ernstige parodontitis dat het risico op een ischemische beroerte zelfs groter was dan bij diabetici en personen met hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk en suikerziekte zijn sowieso bekende risicofactoren voor een beroerte. Uit een onderzoek waarbij 265 gehospitaliseerde patiënten met een niet-fatale ischemische beroerte en 214 proefpersonen zonder beroerte betrokken waren, bleek dat degene met parodontitis een 4 x groter risico op een beroerte hadden. Dr Nigel Carter, Hoofd van de British Dental Health Foundation, merkte op:

“Dit onderzoek is erg belangrijk, want het toont duidelijk aan hoe noodzakelijk een goede mondhygiëne is vergeleken met andere risicofactoren. Het is zelfs verrassend, want het feit dat zowel hoge bloeddruk als tandvleesaandoeningen een zelfde risico vormen is van grote betekenis. De andere uitkomst dat ziekten van het tandvlees in vergelijking met diabetes bijna een verdubbeling laat zien van het risico op een niet-fatale beroerte is totaal onverwachts”.

Eerder hadden wetenschappers van de Harvard School of Dental Medicine 41.000 mannen over een periode van 12 jaar gevolgd, waarbij werd aangetoond dat degene die parodontitis hadden en tanden misten – meestal als gevolg van onbehandelde tandvleesproblemen – een duidelijk groter risico op een beroerte hadden. De risicoverhoging door paradontitis in dit – groter en beter uitgevoerd – onderzoek was nu geringer maar nog altijd substantieel, namelijk 57%.
Verschillende andere studies komen tot dezelfde gevolgtrekkingen, namelijk dat bacteriële mondinfecties medeverantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van ernstige cardiovasculaire problemen!

Nutritionele factoren

©Renjith Krishnan
© Renjith Krishnan

Een ander opmerkelijk feit is dat zowel tandvleesaandoeningen als hart en vaatziekten vaak in relatie staan tot een slecht eetpatroon en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Dat verklaart tevens de link tussen ziekten van het tandvlees en andere gezondheidsproblemen. Co-enzym Q10 bijvoorbeeld – op deze site kunt u er alles over lezen – wordt in praktisch elke cel van ons lichaam aangetroffen. Een tekort aan deze uiterst belangrijke voedingsstof is gelinked aan zowel parodontitis als hartproblemen. Q10 is een vitale factor bij energieproductie in de cel en beschermt de celmembraan tevens tegen oxidatieve stress. Het is overvloedig in hartweefsel aanwezig omdat hartcellen enorme energieverbruikers zijn. Onderzoek wijst uit dat zeker 96% van de mensen met tandvleesproblemen een laag Q10 gehalte heeft. Suppletie met co-enzym Q10 leidt dan vaak tot opmerkelijke verbeteringen. Tekorten aan vitamine C blijken ook invloed te hebben op het ontstaan van zowel ziekten van het tandvlees als cardiovasculaire problemen. Volgens een onderzoek van Finse en Russische wetenschappers is de bloedconcentratie vitamine C bij mensen met parodontitis vaak aan de lage kant. Volgens hen is een tekort aan vitamine C tevens een onafhankelijke factor voor een hartinfarct. Om de relatie tussen een vitamine C tekort, tandvleesziekten en hartproblemen verder te kunnen aantonen is echter meer onderzoek nodig. Omega-3-vetzuren kunnen bij het verbeteren van tandvleesproblemen ook een ondersteunende rol vervullen. Een recente studie door Harvard liet zien dat door suppletie van DHA en EPA  bij meer dan 9000 volwassenen hun parodontale problemen duidelijk afnamen. Op deze site kunt u alles lezen over de ontstekingsremmende capaciteiten van deze uiterst belangrijke vetzuren. Om de kans op de hier vermelde problemen zo veel mogelijk te verkleinen kunt u een aantal dingen doen:

  1. Verzorg uw gebit tot in de puntjes. Poets, flos en masseer uw tandvlees dagelijks. Als aanvullende maatregel om tandplaque zoveel mogelijk tegen te gaan is oil pulling een aanrader – zie de edit bij het artikel “Uw tandvlees zweert erbij”. Een goede mondhygiëne vertaalt zich in een lager risico op cardiovasculaire problemen
  2. Bezoek uw tandarts en mondhygiënist een aantal keer per jaar en sla geen enkele controlebeurt over.
  3. Eet zoveel mogelijk Mediterraan – alle informatie daarover vind u op deze site.
  4. Schrap alle geraffineerde koolhydraten en suikerproducten van uw dieetlijstje. Witmeelprodukten en suiker bevorderen ontstekingsprocessen in uw lichaam.
  5. Suppleer met vitamine C, Omega-3-vetzuren, vitamine D3 en Curcuma. Het zijn krachtige voedingsstoffen die ieder op eigen wijze ontstekingsremmend werken.

Wellicht dat deze maatregelen voldoende helpen om uw hart niet op uw tong te laten landen, in overdrachtelijke zin bedoel ik.

Referenties:

J Periodontol, 2008; 79: 1652-8
www.dentalhealth.org/news/details/457
Periodontal Disease, Tooth Loss, and Incidence of Ischemic Stroke
Kaumudi J. Joshipura, ScD; Hsin-Chia Hung, DrPH; Eric B. Rimm, ScD; Walter C. Willett, MD; Alberto Ascherio, MD Stroke, 2003 ;34:47-52
Role of coenzyme Q10 as an antioxidant and bioenergizer in periodontal diseases
Shobha Prakash, J. Sunitha, and Mayank Hans Indian J Pharmacol. 2010 Dec; 42(6): 334–337.
Clin Diagn Lab Immunol, 2003; 10:897-902
Am Diet Assoc, 2010;110:1669-75

Gerelateerd:
Uw tandvlees zweert erbij

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.