Groene thee en vitamine C tegen een aneurysma

220px-Blausen_0001_AbdominalAorticAneurysm_01Japans onderzoek wijst uit dat polyfenolen uit groene thee mogelijk een aneurysma en een ruptuur van een aneurysma kunnen voorkomen.

Een aneurysma is een verwijding van een belangrijke ader zoals de aorta in de buik. Ook komen aneurysma’s in de hersenen vaak voor. Als een aneurysma scheurt – een ruptuur – dan heb je een ernstig probleem. Atherosclerose en hoge bloeddruk kunnen waarschijnlijk bijdragen aan het ontstaan van een aneurysma maar veel dient nog onderzocht te worden. Men heeft ontdekt dat afname van de stof elastine in de vaatwand een belangrijke rol kan spelen. Dit eiwit geeft veerkracht en stevigheid. Uit laboratoriumonderzoek was gebleken dat EGCG (epigallocatechine gallate) uit groene thee de elastinesynthese kan verhogen en ook ontstekingsremmende eigenschappen bezit die van belang kunnen zijn bij deze kwestie. Nu heeft men proeven gedaan met ratten.

Men gaf de helft van de diertjes een groene thee-extract (20 mg EGCG per dag, dit is circa 350 mg/dag menselijke dosis) en de andere helft een placebo. Na enkele weken werd een giftige stof toegediend, elastase, die die elastine afbreekt en een aneurysma veroorzaakt. Bij de beestjes die de EGCG uit groene thee gekregen hadden traden veel minder en ernstiger aneurysma’s op dan in de controlegroep. De vaatwand van de aorta bleef dikker en uit metingen voordat de giftige stof was toegediend bleek dat er meer elastine werd aangemaakt door de EGCG. Ook was de graad van ontstekingen ongeveer de helft t.o.v. de controlegroep.

“Japanners hebben de hoogste levensverwachting en 80% drinkt dagelijks groene thee” zegt co-auteur Hidetoshi Masumoto. “Wij menen dat dagelijkse groene theeconsumptie beschouwd kan worden als preventieve strategie tegen een aneurysma van de buikslagader. Toekomstige studies dienen de optimale doses te bepalen.”

Vitamine C
Een sterk vergelijkbaar onderzoek met ratten gaf men ook de bewuste giftige stof na eerst een deel van de proefdieren vitamine C gegeven te hebben. Dit had een vergelijkbaar effect als in bovenstaand onderzoek met groene thee-extract. De vitamine C verhinderde voor een deel de afbraak van elastine en andere eiwitten in de vaatwand en verminderde de ernst van de ontstekingen.

Drinking green tea to prevent artery explosion
Prevention of abdominal aortic aneurysm progression by oral administration of green tea polyphenol in a rat model.Setozaki S c.s. J Vasc Surg. 2016 Jul 26.
Converting animal data to human doses. Plant extract dosing for PD
Antioxidant Vitamin C attenuates experimental abdominal aortic aneurysm development in an elastase-induced rat model.Shang T J Surg Res. 2014 May 1;188(1):316-25

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.