Darmflora verstoord bij chronisch vermoeidheidssyndroom

Er bestaat waarschijnlijk een relatie tussen het microbioom in de darm en chronisch vermoeidheidssyndroom/ME.  Een groep wetenschappers van de gerenommeerde Cornell universiteit deed onderzoek naar de samenstelling van de darmflora en de aanwezigheid van diverse ontstekingsmarkers in het bloed.

Eerder was al opgevallen dat patiënten met deze aandoening vaak darmproblemen hebben. Ook zijn er enkele studies uitgevoerd waarbij men orale probiotica gaf aan patiënten bij wie hierdoor enige verbetering in de symptomen was opgetreden. Ook bestaat er één studie waarbij de probiotica niet oraal maar rectaal werd ingebracht met sterkere resultaten. Overigens dient probiotica maar één van de onderdelen te zijn van een behandeling om de darmflora en de darmwand te herstellen. Een vezelrijk dieet en glutamine- en zinksuppletie kunnen hiervoor ook bevorderlijk zijn terwijl suiker, vlees en alcohol bijvoorbeeld een nadelige invloed kunnen hebben op de darmflora, maar dit terzijde.

De onderzoekers van Cornell deden onderzoek bij 48 ME/CVS patiënten en 39 gezonde mensen. Door het RNA van de ontlasting te bestuderen kon men een beeld krijgen van de diversiteit van de darmbacteriën. Ook mat men diverse ontstekingsstoffen in het bloed zoals het CRP gehalte. Men kon duidelijk verschil zien tussen de twee groepen. De ME/CVS patiënten hadden een geringere hoeveelheid en diversiteit aan goedaardige darmbacteriën. Zo was de hoeveelheid bifidobacteriën de helft t.o.v. de controlegroep. Ook andere bacteriën die van vezels boterzuur maken in de darm en daarmee energie produceren voor de darmcellen waren in mindere mate aanwezig in de darmen van de ME/CVS patiënten. Er was bovendien een duidelijke relatie tussen een verstoorde darmflora en meer ontstekingsstoffen in het bloed. Men kon aan de hand van deze gegevens een computerprogramma schrijven dat de aanwezigheid van ME/CVS kon voorspellen aan de hand van de laboratoriumwaardes. Deze test kon in 83% van de gevallen de juiste diagnose stellen. Dit is een opmerkelijke bevinding bij een ziekte waarvoor geen labtest bestaat.

Men meent dat door de verstoorde darmflora de integriteit van de darmwand wordt aangetast waardoor deze een verhoogde doorlaatbaarheid heeft (lekkende darm). Hierdoor komen toxische stoffen van bacteriën of de bacteriën zelf in het bloed. Dit wordt  microbial translocation genoemd. Het immuunsysteem reageert op deze toxische stoffen door het produceren van diverse ontstekingsfactoren en antistoffen. Dit ziekteproces verergert de symptomen van chronisch vermoeidheidssyndroom.

Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome
Ludovic Giloteaux, c.s. . Microbiome20164:30

Gerelateerd: Bacteriën in de darm beïnvloeden hersenen en hart

De charme van je darmen

Magnesium bij het chronisch vermoeidheidssyndroom

Delen.

Eén gedachte over “Darmflora verstoord bij chronisch vermoeidheidssyndroom”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.