Dappere dokters

Vorige week op 3 juni is tijdens een wetenschappelijk congres in Rotterdam de Vereniging Arts & Voeding opgericht. Die Vereniging heeft als doel het bewustzijn over het effect van voeding en leefstijl bij ziekte te vergroten en binnen de artsenkring de nieuwste wetenschappelijke inzichten daaromtrent te delen. Het streven is om de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren en de medicalisering plus de alsmaar toenemende kosten in de zorg drastisch terug te dringen. Tamara de Weijer, voorzitter van Arts & Voeding, en haar collega Lotte Derksen zijn, zoals ze zelf zeggen  “twee huisartsen aan het begin van hun carriëre”. Zij zien het als hun levensdoel Hippocrates uitspraak “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding” nieuw leven in te blazen. Een doorbraak in geneeskundeland ? Absoluut !

Ondergeschoven kindje
Tamara zegt: “Toen één van ons vlak voor het einde van onze 9 jarige huisartsenopleiding een voordracht over voeding had gegeven, werd pijnlijk duidelijk hoe weinig aandacht er aan het onderwerp was besteed tijdens de opleiding. Onderwijs over voeding, een primaire levensbehoefte die een rol speelt bij het ontstaan van tal van ziekten is tijdens de (artsen)opleiding een ondergeschoven kindje. Dit in tegenstelling tot de weken en weken onderwijs over medicatie en over zeldzame ziekten die we in ons leven hoogstwaarschijnlijk nooit zullen tegenkomen. Dit is ongelofelijk tegenstrijdig, zeker als je bedenkt dat we als artsen allemaal een eed van Hippocrates afleggen. En dat één van zijn bekendste spreuken luidt  Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

Voeding als medicijn
Zowel Tamara de Weijer als Lotte Derksen zijn beide gestart met het begeleiden van patiënten naar een andere leefstijl door middel van voeding. Het begon aanvankelijk met patiënten met overgewicht, maar later kwamen daar ook tientallen patiënten met prikkelbare darmsyndroom, colitis, ziekte van Crohn, chronische vermoeidheid, pijnklachten en hoofdpijn bij. Bij vrijwel elke patiënt die overging naar een ander voedingspatroon zagen ze ongelofelijke resultaten. Tamara vervolgt: “Waarom had niemand ons tijdens de opleiding verteld dat er een mogelijkheid is dat je bij de ziekte van Crohn volledig zonder medicatie en zo goed als klachtenvrij kunt worden door andere voeding ? En waarom is bij de patiënt die al 4 jaar met colitis rondliep, die al 3 colonscopieën en 4 soorten medicatie had gehad, nooit naar zijn voedingspatroon gekeken ? Hoe kan het dat we bij de nieuwe diabeet, na het  stellen van de diagnose, vrijwel meteen starten met medicatie in plaats van meer tijd te investeren in de patiënt om deze te motiveren naar een gezondere leefstijl?”

Scheefstand
Om Nederlandse medici bewust te maken van deze scheefstand is bij Tamara en Lotte een tijd geleden het idee ontstaan om een vereniging op te richten met als kernthema leefstijl, waarin voeding de belangrijkste pilaar is. Een plek voor artsen om kennis te bundelen en te delen, om zo samen tegenwicht te kunnen bieden aan de groeiende zorgconsumptie. Om patiënten meer regie over hun eigen leven te geven door middel van tools die ze aangereikt krijgen van artsen en praktijkondersteuners. Prof.Dr. Hanno Pijl, algemeen bestuurslid van de Vereniging Arts & Voeding en internist-endocrinoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum zegt: ” Het is toch te gek voor woorden dat wij ongezond blijven leven en de ravage proberen te herstellen met dure medicijnen die vaak ook nog veel bijwerkingen hebben. Goede voeding kan veel leed voorkomen en een belangrijke rol spelen in de behandeling van ziekte. Het wordt daarom tijd dat voeding een plaats krijgt in de spreekkamer van de moderne dokter. De Vereniging kan en moet een vooraanstaande rol spelen in de realisatie daarvan”. Dappere dokters !

Edit 27 mei 2020
De dappere dokters die van zich laten horen nemen gelukkig in aantal toe.
Zo ook de Schiedamse huisarts Lieneke van de Griendt met haar zojuist verschenen boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?- Een nieuwe kijk op de aanpak van chronische aandoeningen.
Ook zij durft haar hals uit te steken boven het maaiveld van het medisch establisment en de ernstige tekortkomingen van de huidige medische opleiding ter discussie te stellen. En de gezondheidsrisico’s van veel te royaal voorgeschreven medicijnen als cholesterolverlagers, maagzuurremmers en antidepressiva.
Om vervolgens van een al te farmaceutisch georiënteerde geneeskunde te wijzen op de enorme gezondheidswinst die te behalen valt uit veranderingen in eet en leefstijl.
Zij wijst in haar helder geschreven boek niet alleen de collegae naar een andere manier van denken, ook de patiënt kan met haar in prettige stijl geschreven boek zijn / haar voordeel doen.
Een absolute aanrader voor elke medische professional en een ieder die op zoek is naar een betere gezondheid !

www.artsenvoeding.nl

Keerdiabetesom.nl

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.