B-vitamines beschermen tegen hersenatrofie; interactie met omega-3 vetzuren

Het krimpen van de hersenen komt veel voor bij ouderen die kampen met vermindering van het denkvermogen. Vooral bij degenen bij wie deze achteruitgang uitmondt in Alzheimer is dit gemeengoed. We maakten eerder melding van onderzoeken waarbij men  vermindering van deze hersenatrofie had waargenomen door extra B-vitamines. Ook de omega-3 vetzuren staan in de belangstelling als beschermende voedingsstof tegen dementie. Vooral het visvetzuur DHA laat in epidemiologisch onderzoek steeds bescherming zien maar klinisch dubbelblind onderzoek komt met wisselende resultaten. Men heeft nu de gegevens van één van de eerder besproken dubbelblind onderzoeken met de B- vitamines foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 nader bestudeerd en kwam met een opmerkelijke bevinding.

Het betrof een onderzoek onder 168 70 plussers met MCI – milde achteruitgang van het denkvermogen. Men kreeg  dagelijks, gedurende twee jaar,  500 mcg vitamine B12 (cyanocobalamine), 20 mg vitamine B6 (pyridoxine hcl) en 800 mcg foliumzuur per dag of een placebo. Men mat jaarlijks het hersenvolume d.m.v. een MRI scan. Het bleek dat in de vitaminegroep de afname van het hersenvolume circa 30% lager was dan in de placebogroep. Bij mensen die bij aanvang een hoog homocysteïnegehalte hadden (een schadelijke stof waarvan het gehalte verhoogd is bij een tekort aan deze vitamines) was het verschil zelfs 50%.

Dit waren destijds de resultaten. Nu heeft men van het opgeslagen bloed het gehalte van de omega-3 vetzuren EPA en DHA vastgesteld. Het blijkt dat het positieve effect van de vitamines alleen optrad bij mensen met wat hogere omega-3 gehaltes.

Bij mensen met lage omega-3 vetzuurgehaltes hadden de B-vitamines geen effect.
Bij mensen met lage omega-3 vetzuurgehaltes hadden de B-vitamines geen effect. In de hoge omega-3 groep die B-vitamines gekregen had was de atrofie circa 40% lager dan in de placebogroep en zelfs 70% lager als alleen mensen met hoge homocysteïnegehaltes in beschouwing werden genomen.

Ook keek men of hoge omega-3 gehaltes bij aanvang van het onderzoek op zichzelf bescherming geboden hadden tegen het krimpen van de hersenen. Dat bleek niet het geval te zijn. De mensen in de placebogroep  met hoge gehaltes hadden het niet beter gedaan dan de mensen in de placebogroep met lage gehaltes.

De conclusie is dan ook dat de B-vitamines foliumzuur, B6 en B12 bij ouderen met hoge homocysteïnegehaltes (als indicator van een tekort aan deze vitamines) en voldoende inname van omega-3 vetzuren de achteruitgang van het denkvermogen kunnen vertragen. Ook lijken deze gegevens er op te duiden dat verhoging van de inname van omega-3 vetzuren ter bescherming tegen dementie alleen zin heeft als er geen sprake is van een tekort aan B-vitamines.

Interaction of omega-3 fatty acids with B vitamins in slowing the progression of brain atrophy: identifying the elderly at risk
Imrich Blasko. Am J Clin Nutr July 2015 vol. 102

Brain atrophy in cognitively impaired elderly: the importance of long-chain omega-3 fatty acids and B vitamin status in a randomized controlled trial.
Jernerén c.s. Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):215-21

Gerelateerd: B-vitamines beschermen tegen dementie

B-vitamines vertragen achteruitgang denkvermogen

B-vitamines beschermen tegen Alzheimer

DHA omega-3 en het denkvermogen – recente studies

Delen.

Eén gedachte over “B-vitamines beschermen tegen hersenatrofie; interactie met omega-3 vetzuren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.