Kanker begrijpen


En dat is geen geringe opgave, hoewel de wetenschap stevig op weg is om de kluwe die kanker heet te ontrafelen. Men weet inmiddels hoe een gezonde cel een kankercel wordt, en hoe die kan groeien en zich verspreiden. De belangrijkste vraag is echter: waarom ontstaat kanker? Waarom beginnen cellen te woekeren? Wat gaat er fout in het lichaam? Bij het algemene publiek bestaat nog altijd de wijdverbreide gedachte dat kanker een ziekte is die je eenvoudig “overkomt”, gewoon omdat je pech hebt of omdat “het in de familie zit”. Niks aan te doen dus ? Niet volgens Hilde Maris, medisch journaliste en hoofdredactrice van PlaceboNocebo. En zij heeft er een prachtig, smaakvol uitgevoerd boek over geschreven, dat ook voor niet- medici zeer toegankelijk is: Kanker begrijpen- De Wijsheid van het lichaam. 

Oncogenese
Hilde Maris rekent – op goede wetenschappelijk onderbouwde gronden – af met de gedachte dat kanker een valbijl is waaraan niet te ontkomen valt. In haar boek toont zij echter aan dat het percentage genetisch bepaalde kankers percentueel beperkt is, en dat een goede preventie verschil kan uitmaken. Maar daarvoor moet je volgens de auteur wel kanker begrijpen, en weten welke factoren een rol spelen bij het ontstaan en de ontwikkeling van kanker. Het boek behandelt alle facetten die hiermee verband houden – en Hilde doet dat op een eenvoudige maar wetenschappelijk verantwoorde wijze-  zoals  DNA-schade, begrippen als celproliferatie, differentiatie en progressie, en de rol die genen spelen en wat angiogenese en metastase betekenen. Bij de beantwoording van de vraag waarom kanker ontstaat laat de auteur een duidelijk licht schijnen op oorzaken als oxidatieve stress, een hoge bloedsuikerspiegel, gebrekkige ontgifting van het lichaam, weefselverzuring, verstoorde immuniteit, chronische laaggradige ontsteking, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht en – en dat maakt dit boek in mijn ogen heel bijzonder – gebrek aan voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en sporen elementen.

Uitgebreid overzicht
Naast een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van het ontstaan en de ontwikkeling van kanker, komen diagnose en screening aan bod en een uitgebreid hoofdstuk over reguliere kankerbehandeling, zoals operatie, bestraling en chemotherapie. Hierbij worden vooral de chemotherapeutica overzichtelijk behandeld, zoals de verschillende soorten cytostatica en angiogenese-remmers, hoe ze werken, wat de ongewenste effecten zijn, met daarnaast de mogelijkheden van voedingsstoffen met vergelijkbare werking, hun synergie en eventuele invloed op de bijwerkingen. Daarna worden de mogelijkheden van voeding en leefstijl besproken – een nog altijd onderbelicht gebied in de reguliere oncologie – en de niet- toxische tumortherapie en fytotherapie. Hilde geeft aan welke natuurlijke substanties kankerremmend zijn – de carotenoïden, flavonoïden, koolgroenten, de lookachtigen, zoals knoflook, prei en uien, noten, groene thee etc. Verder gaat zij in op de belangrijke ondersteunende rol bij de behandeling van kanker die vitamine C, curcumine, alfa-liponzuur, N-acetylcysteïne, resveratrol, enz. vervullen.

Integrale oncologie
Een apart hoofdstuk behandelt de meest voorkomende kankers, van oorzaken en conventionele aanpak tot de mogelijkheden van preventie en natuurlijke behandeling.Hilde Maris laat daarbij niet onbesproken welke cruciale rol de geest op het lichaam speelt: het terrein van de psycho-oncologie. Het boek is geen pleidooi voor of tegen enige vorm van kankerbehandeling, maar geeft informatie en de mogelijkheden die de kankerpatiënt ter beschikking staan.

Hilde zegt: “Elke kankerpatiënt heeft het recht om te kiezen voor de behandeling die volgens hem of haar de beste optie is- een conventionele behandeling, een natuurlijke behandeling of een combinatie van verschillende behandelingen. Die keuze moet wel overwogen gemaakt worden, niet onder druk, niet vanuit angst, niet vanuit onwetendheid, en niet vanuit een emotionele impuls”.

Een ideaal uitgevoerd boek voor arts/oncologen om als snel naslagwerk bij de hand te hebben en advies te kunnen geven in specifieke situaties, maar tevens een aanrader voor een ieder die met de diagnose kanker te maken krijgt. Warm aanbevolen !

 

Kanker begrijpen – De wijsheid van het lichaam – Hilde Maris, uitgave www.placebonocebo.be – eerste druk , januari 2016

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.