Foliumzuur en autisme, niet te veel van het goede

Er is een verband gevonden tussen te hoge foliumzuurgehaltes in het bloed van de moeder vlak na de bevalling en een verhoogde kans op autisme van het kind. Ook zeer hoge gehaltes van vitamine B12 dienen te worden vermeden. Extra foliumzuur, maar dan niet te veel, biedt echter juist bescherming tegen autisme.

Aan vrouwen met een kinderwens wordt extra foliumzuur voorgeschreven omdat aangetoond is dat dit het risico op  spina bifida (neurale buisdefecten) en andere aangeboren afwijkingen vermindert. Enkele onderzoeken hebben ook een mogelijk beschermend effect laten zien op  autistische stoornissen. Het meest relevante onderzoek betreft een Noorse studie uit 2013.  Uit een bevolkingsonderzoek wist men van de moeders van 85 176  kinderen of zij rond de periode van conceptie extra foliumzuur geslikt hadden – hetzij een foliumzuur tablet van 400 mcg, hetzij een multivitamine met deze hoeveelheid per dag. Deze kinderen waren allemaal in 2002-2008 geboren. In  2012 bleek dat 114 kinderen de diagnose autisme hadden gekregen, 56 waren gekwalificeerd met Asperger syndroom en 100 kinderen hadden het etiket PDD-NOS gekregen.  Het percentage vrouwen dat foliumzuursuppletie nam in de aanbevolen periode van 4 weken voor tot 8 weken na de conceptie steeg van 43% in 2002 naar 83% in 2008. Men berekende dat 0,1 % van de kinderen waarvan de moeder foliumzuur genomen had later  de diagnose autisme kregen. Dit percentage was 0,21% bij de andere kinderen. Na correctie voor enkele factoren zoals genoten onderwijsniveau van de moeder kwam men uit op een beschermingspercentage van 39%.

Onlangs maakten Amerikaanse onderzoekers melding van hun bevindingen waarbij ze een verhoogd risico hadden waargenomen bij hoge foliumzuurgehaltes in het bloed. Men beschikte in dit geval over de gegeven van 1391 moeders uit de omgeving van Boston en hun kinderen. Bij ongeveer 10% van de vrouwen was het foliumzuurgehalte in het bloed vlak na de bevalling erg hoog, meer dan 59 nmol/L terwijl bij deze test de voldoende gehaltes tussen 13,5 nmol/L en 45,3 nmol/L liggen. Bij de kinderen van deze moeders kwamen twee maal zoveel autismespectrum stoornissen voor als bij de andere kinderen.  De overgrote meerderheid van de moeders gebruikten multivitamines met foliumzuur. Men weet niet of de moeders met de hoge gehaltes foliumzuur meer supplementen gebruikten, meer brood aten (in de VS wordt i.t.t. hier foliumzuur toegevoegd aan tarwemeel) of dat deze moeders deze vitamine beter opnemen en effectiever gebruiken.  Wat betreft vitamine B12 vond men een drievoudig verhoogd risico op autistische stoornissen bij gehaltes van meer dan 600 pmol/L.

Het lijkt ons daarom verstandig het gehalte van deze twee vitamines te laten prikken als je zwanger bent.

Association Between Maternal Use of Folic Acid Supplements and Risk of Autism Spectrum Disorders in Children. Pål Surén, c.s.; JAMA. 2013;309(6):570-577. doi:10.1001/jama.2012.155925

Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health. (2016, May 11). Too much folate in pregnant women increases risk for autism, study suggests: Researchers say that while folate deficiency is bad for developing fetus, excessive amounts could also be harmful. ScienceDaily. Retrieved May 13, 2016 from www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160511105352.htm

Gerelateerd: Anders denken, anders doen..

Acetylcysteïne bij autisme

Delen.

Eén gedachte over “Foliumzuur en autisme, niet te veel van het goede”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.