Veel vitamine D, minder kanker

Onlangs zijn de resultaten gepubliceerd van een belangrijk onderzoek naar het verband tussen het vitamine D gehalte en het risico op kanker. Het betreft een analyse van de gegevens van twee onderzoeken waarbij een groep mensen een aantal jaren werd gevolgd. Men trachtte te achterhalen hoe hoog het gehalte in het bloed dient te zijn voor kankerpreventie.

Beide onderzoeken betroffen vrouwen vanaf 55 jaar.  In 2007 is een gerandomiseerde dubbelblinde studie gepubliceerd over een onderzoek dat had plaatsgevonden in Nebraska. Hier hadden 1169 vrouwen aan meegedaan die hetzij vitamine D (1100 IE per dag) en  calcium(1400mg of 1500 mg), of alleen calcium dan wel placebo’s kregen, gedurende 4 jaar. Uit dit onderzoek was gebleken dat de groep die de vitamine D en de calcium gekregen hadden 60% minder risico gelopen hadden kanker te krijgen dan de vrouwen in de placebogroep. In het onderzoek dat onlangs is gepubliceerd werden de aanvangswaardes van vitamine D, dus voordat men de supplementen of placebo’s gekregen hadden, gerelateerd aan het voorkomen van kanker in de daaropvolgende 4 jaar, alsmede het kankerrisico t.o.v. de gemiddelde over de jaren heen gemeten gehaltes. Het tweede onderzoek waarvan men de data gebruikte had plaatsgevonden in het zuiden van Californië. Deze vrouwen hadden bij aanvang relatief hoge vitamine D gehaltes, gemiddeld 120 nmol/L. Bij de mensen in Nebraska was dit gemiddeld 75 nmol/L.

kanker-vitamined
De bovenste grafiek toont de relatie tussen de aanvangswaardes vitamine D en het voorkomen van kanker (ng/mL dient met circa 2,5 te worden vermenigvuldigd om het in Nederland gebruikelijke nmol/L te verkrijgen) Gestreepte lijntjes geven de 95% betrouwbaarheidsintervallen weer . In de onderste grafiek zijn de gemiddelden van de jaarlijks gemeten vitamine D gehaltes gebruikt.

Op diverse manieren werden de gegevens geanalyseerd. Vrouwen met een vitamine D gehalte boven 100 nmol/L hadden 67% minder risico gelopen kanker te krijgen dan vrouwen met gehaltes <50 nmol/L, zo was de conclusie.

Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations ?40 ng/ml Are Associated with >65% Lower Cancer Risk: Pooled Analysis of Randomized Trial and Prospective Cohort Study. Sharon L. McDonnell, Carole Baggerly, Christine B. French, Leo L. Baggerly, Cedric F. Garland, Edward D. Gorham, Joan M. Lappe, Robert P. Heaney. PLOS ONE, 2016; 11 (4): e0152441 DOI: 10.1371/journal.pone.0152441

Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial.
Joan M Lappe,c.s. Am J Clin Nutr June 2007

Gerelateerd: Vitamine D bij gelokaliseerde prostaatkanker

Overleven van kanker door vitamine D?

Delen.

3 gedachten aan “Veel vitamine D, minder kanker”

  1. Kan hieruit geconcludeerd worden dat calcium niet van belang is bij het voorkomen van kanker?

  2. Daar wordt geen uitspraak over gedaan. In het artikel uit 2007, het dubbelblind onderzoek, was er ook minder kanker in de groep die alleen de calcium had gekregen tov placebo ( maar meer dan in de vitamine D+calciumgroep). De auteurs schrijven in dat artikel dat ze niet overtuigd zijn van een beschermende werking tegen kanker van extra calcium. Mogelijk biedt extra calcium bescherming tegen darmkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.