Wondermiddelen bestaan (nog) niet

© Sandra
© Sandra

Als je de diagnose kanker over je hoort afroepen, dan is het alsof het hoogpolig tapijt van het leven met een ruk onder je voeten vandaan wordt getrokken. Verbijstering, ongeloof en gevoelens van verslagenheid bekruipen je van alle kanten, gevolgd door vragen over zingeving en zinloosheid. In zo`n crisissituatie is het niet verwonderlijk dat mensen op zoek gaan naar allerlei informatiebronnen die genezing beloven. Ook collega Adriaan Pruyssers en ik ontvangen soms noodkreten van kankerpatiënten met de vraag “of wij een middel tegen kanker weten”. Natuurlijk zijn wij zeer vereerd met het in ons gestelde vertrouwen, maar helaas,  zo`n middel kennen wij niet. Wij zijn nu eenmaal geen wetenschappers of artsen – die er overigens ook niet over beschikken -, maar voedingskundigen. We zijn wel voorstanders van integrale oncologie, dat wil zeggen een gecombineerde aanpak van reguliere en complementair-nutritionele kankerbehandelingen, waarbij wij ons pijnlijk bewust blijven van de beperkingen die nu eenmaal aan elke stroming binnen de geneeskunde kleeft, ook de nutritionele.

Wie in zijn wanhoop op zoek gaat naar een middel tegen kanker, kan zomaar op informatiebronnen stuiten die (vaak met grote financiële consequenties voor de patiënt) genezing beloven. Een zeer kwalijke zaak waar wij ons dikwijls boos over maken. Niet alleen kosten ze de kankerpatiënt soms veel geld, maar ook kostbare tijd die gebruikt had kunnen worden om zo snel mogelijk een medische behandeling te starten. Afgezien van het feit dat geen enkele medicus – regulier, dan wel complementair- ooit genezing kan garanderen, is kanker een zeer gecompliceerd proces dat door wetenschappers nog altijd niet ten volle begrepen wordt, ook al claimen sommige individuen op dat gebied de wijsheid in pacht te hebben. Daarom bestaan er (nog) geen wondermiddelen. Of toch ?

Haaienkraakbeen

Helaas een mythe. Haaienkraakbeen helpt niet
Helaas een mythe. Haaienkraakbeen helpt niet

In 1992 schreven een zekere Dr. William Lane en Linda Comac een boekje getiteld Sharks don`t get cancer (haaien krijgen geen kanker) . Daarin werd uiteengezet dat een dergelijke ziekte bij deze vissoort niet voorkomt en dat haaienkraakbeenpoeder daarom het middel was om kanker te voorkomen en te genezen. Het zou namelijk in staat zijn metastasering (uitzaaien van kankercellen) te voorkomen. Maar het vervelende is dat haaien wel degelijk kanker kunnen krijgen, wellicht in mindere mate dan mensen, maar toch….Wie dus “haaienkraakbeenpoeder” op internet intypt krijgt bij het aangeprezen product soms veelbelovende boodschappen te lezen over de werkzaamheid van dit wondermiddel. Overigens sluit ik niet uit dat dit diepzeepoeder goede diensten zou kunnen bewijzen bij een gezonde botmineralisatie ter voorkoming van osteoporose.

Laetrile
In de 50er jaren van de vorige eeuw was Ernst Krebs (Krebs= kanker in het Duits; toeval ?) er van overtuigd dat kanker mogelijk ontstaat door een gebrek aan z.g. nitrilosen, natuurlijke cyanidebevattende substanties die onder andere sterk vertegenwoordigd zijn in de zaden van abrikozen en amandelen. Hij baseerde zijn veronderstelling op onderzoek bij bepaalde inheemse volksstammen die vrijwel nooit kanker krijgen en veel van deze voedingsmiddelen op hun dieetlijstje hebben staan. Hij bracht daarom een semi-synthetische vorm van zo`n cyanidebevattend stofje (amygdaline) op de markt onder de naam laetrile. In laboratoriumonderzoek (in vitro) blijkt inderdaad dat prostaatkankercellen door laetrile gedood kunnen worden. In klinisch onderzoek ( in vivo) is de antikankerwerking nog onvoldoende aangetoond. Daarom is veel meer onderzoek nodig om deze voedingssubstantie als bewezen middel tegen kanker te kunnen classificeren. Wie zich overigens al te royaal op het consumeren van abrikozen of amandelpitten stort loopt het risico op een blauwzuurvergiftiging. Het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie ( www.ngoo.nl ) adviseert om die reden niet meer dan 5-10 van die pitten per dag te nuttigen……

Zuiveringszout 
zuiveringszout2Volgens de Italiaanse arts Tullio Simoncini is kanker een schimmel die het beste bestreden kan worden met orale en/of intraveneuze doses zuiveringszout (natriumbicarbonaat). Maar het in brede wetenschappelijke kring gedragen onderzoeksrapport dat deze hypothese zou moeten bevestigen is er niet. Of het gebruik van hoge doses werkzaam is en bovendien veilig voor de patiënt staat dan ook nog helemaal niet vast. Daarvoor zijn harde klinische gegevens nodig, en schieten anecdotische ervaringen van kankerpatiënten die zeggen met behulp van deze therapie volledig genezen te zijn in wetenschappelijk opzicht te kort.

Zuurzak
Een paar jaar geleden belde een bevriende uroloog mij op met de vraag of ik iets van zuurzak wist. Een van zijn patiënten met kanker had namelijk op internet gelezen dat zuurzak 10.000 keer ( ! ) effectiever was dan chemotherapie en wilde het middel daarom graag proberen. Zuurzak (Annona muricata) komt van nature voor in het Caribisch gebied en in Noord en Zuid Amerika. Ze worden in veel tropische landen rond de wereld gekweekt. In het Spaans wordt de vrucht van zuurzak guanabana genoemd, in het Portugees heet hij graviola. De vrucht wordt op lokale markten verkocht. Soms wordt er thee van de bladeren getrokken en van het enigszins zurige vruchtvlees worden drankjes gemaakt. Van oudsher werden delen van de zuurzakboom voor kruidenmedicijnen tegen diverse kwalen bereid. Zuurzak bevat een gifstof die annonacine wordt genoemd. Annonacine wordt al een aantal jaren onderzocht als mogelijke behandeling voor kanker, omdat het uiterst giftig is voor kankercellen. Maar…….het is ook giftig voor neuronen in de substantia nigra, de hersencellen die dopamine produceren. En stoppen uw hersenen met het produceren van dopamine, dan loopt u het risico de ziekte van Parkinson te krijgen.( Journal Neurochemistry International 2004;88:63-69 / Neuroscience 2003;121:287-296 ) Hoewel zuurzak bij matig gebruik een gezond natuurlijk product is waarin veel antioxidanten schuilgaan, is het nog altijd geen wondermiddel tegen kanker. Ik heb mijn vriend dan ook aangeraden zijn patiënt te waarschuwen voor overdrijving in het gebruik van zuurzak….   

Preventie
Wat kunt u doen om de kans op kanker zoveel mogelijk te verkleinen ? Ons advies is om:

 • dagelijks zoveel mogelijk biologisch (dynamisch) geteelde groente en fruit te eten.
 • 2-3 x per week vette vis te eten, zoals zalm, haring, sardines, makreel
 • geen vlees te eten,vooral geen rood vlees
 • dagelijks (ongebrande) noten te eten
 • geen suiker of geraffineerde producten te gebruiken
 • knoflook, uien, prei en kurkuma en diverse andere kruiden op uw voedingslijstje te plaatsen
 • met mate of helemaal geen alcohol te drinken, maar groene thee van biologische kwaliteit
 • te zorgen voor goed stressmanagement en een goede nachtrust
 • dagelijks voor voldoende beweging te zorgen: wandelen, fietsen, zwemmen bij voorkeur in de vrije natuur
 • de zomer op evenwichtige wijze van de zon te genieten om daarmee voldoende vitamine D op te doen
 • het vermijden van tekorten aan vitamines en mineralen
 • niet te roken

En mocht u desondanks toch kanker krijgen, neem dan bij uw keuze van behandeling verstandige, onderbouwde beslissingen, zowel regulier als complementair. Mocht het ultieme wondermiddel tegen kanker zich intussen nog aandienen dan zullen we niet schromen u daarvan op de hoogte te stellen !

Gerelateerd:
Van pillen, poeders en pioniers
Wat nou “alternatief” ?

Delen.

4 gedachten aan “Wondermiddelen bestaan (nog) niet”

 1. Wellicht ook verstandig de Moermansite te bezoeken, waarin veel informatie gegeven wordt volgens het Moermandieet en het boek te lezen ETEN TEGEN KANKER geschreven door onderzoekers uit Canada. Dit boek geeft veel informatie over het voorkomen van kanker door gezonde voeding.

 2. Andre, kijk even naar de linkjes onderaan mijn artikel “Van pillen,poeders en pioniers”
  En als je verder in de zoekruimte “Gingras”of “Beliveau” intypt krijg je de artikelen te zien waarin ik gegevens uit het voortreffelijke boek ETEN TEGEN KANKER bespreek.
  gr. Anthon

 3. Toen wij in het carabisch gebied woonden hoorden wij velen in onze omgeving spreken over de vrucht van de noni plant of Indische moerbei die heilzame resultaten heeft tegen kanker.

 4. Guy, noni is een fantastische plant, die rijk is aan waardevolle substanties, en zeer de moeite waard om dagelijks te gebruiken, maar het is nog altijd geen “wondermiddel” tegen kanker.
  gr. Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.