Co-enzym Q10 en statines 2

Aan het meest recente onderzoek dat co-enzym Q10 suppletie testte om de bijwerkingen van statines – cholesterolverlagende medicatie – te verminderen deden vijftig mensen van middelbare leeftijd mee. Zij hadden allen last van bijwerkingen van statines, met name spierpijn. Dit wordt mitochondriale myopathie genoemd. Zij gebruikten al enkele jaren deze medicijnen en kregen pas na één of twee jaar last van de bijwerkingen. De gebruikte medicatie was als volgt: 22 patiënten kregen rosuvastatine 10–20 mg per dag, 20 patiënten atorvastatine (10 patiënten 40 mg per dag en 10 patiënten 10–20 mg), 4 patiënten simvastatine 10–20 mg per dag, 3 patiënten fluvastatine 80 mg en 1 patiënt kreeg lovastatine 20 mg per dag. Men kreeg nu 100 mg co-enzym Q10 per dag of een placebo om te zien of de klachten verminderden. Dit bleek na een maand bij 75% van de mensen die de Q10 hadden gekregen het geval te zijn.

Vermindering van pijn en verbetering van het functioneren.
Vermindering van pijn en verbetering van het functioneren.

Zoals u kunt zien in bovenstaande grafiek verdwenen de klachten niet maar werden deze alleen verminderd. De meeste van dergelijke onderzoeken vertoonden soortgelijke resultaten. In sommige onderzoeken ziet men geen significante verbetering, vermoedelijk omdat alleen  bijzonder grote verbetering gerapporteerd werden. Ook kan het zijn dat er verschil bestaat tussen de verschillende statines wat betreft de oorzaken van de bijwerkingen.

Ubiquinol

Er trad geen vermindering van door simvastatine veroorzaakte spierpijn op door 600 mg ubiquinol per dag. Ubiquinol is de dure gereduceerde variant van co-enzym Q10. In het lichaam bestaan twee vormen ubiquinon en ubiquinol. In de meeste supplementen zit ubiquinon. In het onderzoek met deze uitkomst kregen mensen die eerder geklaagd hadden over bijwerkingen van diverse statines eerst 20 mg simvastatine of een placebo en vice versa. Bij een derde van hen werd hierdoor zonder twijfel vastgesteld dat de spierpijn door de simvastatine werd veroorzaakt. Zij kregen hierna gedurende 8 weken simvastatine met de ubiquinol of met placebo. De klachten verminderden hierdoor niet.

Co Q10 gehaltes

In alle onderzoeken waarbij het is onderzocht ziet men een sterke daling van het co-enzm Q10 gehalte in het lichaam na enkele weken tot maanden gebruik van simvastatine en atorvastatine. Bij atorvastatine (10 mg per dag) bijvoorbeeld zag men in enkele onderzoeken een daling met 40%-50% van dit gehalte. De daling door simvastatine (40 mg per dag) lijkt iets geringer, circa 30%. Na stoppen van de statine treedt binnen korte tijd een normalisering van het co-enzym Q10 gehalte op. Het lijkt er op dat bij iedereen die deze statines gebruikt er een daling van het Q10 gehalte optreedt maar slechts bij een minderheid ontstaan er opvallende nadelige bijwerkingen. Statines verlagen ook andere stoffen  zoals de isoprenoides farnesyl en geranyl. Door suppletie met co-enzym Q10 vult men deze stoffen echter niet aan. In een Japans onderzoek bracht rosuvastatine geen daling van het co-enzym Q10 gehalte teweeg. In dat onderzoek volgden de deelnemers ook een trainingsprogramma. De andere helft kreeg i.p.v. rosuvastatine atorvastatine. Bij hen was er wel een daling van het Q10 gehalte. In een ander onderzoek liet rosuvastatine wel een daling van het co-enzym Q10 gehalte zien. Al met al lijkt deze statine, omdat het een wateroplosbare substantie is terwijl atorvastatine vetoplosbaar is, een geringere invloed te hebben op het gehalte co-enzym Q10.

Alhoewel co-enzym Q10 dus een beperkte effectiviteit heeft laten zien in het verminderen van de nadelige bijwerkingen van statines wordt suppletie door de auteurs van een overzichtsartikel toch volmondig aanbevolen aangezien er geen risico’s verbonden zijn aan het gebruik van co-enzym Q10.

Coenzyme Q10 Supplementation Decreases Statin-Related Mild-to-Moderate Muscle Symptoms: A Randomized Clinical Study
Ajda Skarlovnik, c.s. Med Sci Monit. 2014; 20: 2183–2188.
Statins’ effect on plasma levels of Coenzyme Q10 and improvement in myopathy with supplementation. Nate Littlefield, c.s. Journal of the American Association of Nurse Practitioners
Volume 26, Issue 2, pages 85–90, February 2014
Rosuvastatin combined with regular exercise preserves coenzyme Q10 levels associated with a significant increase in high-density lipoprotein cholesterol in patients with coronary artery disease Kensuke Toyama c.s. Atherosclerosis
Volume 217, Issue 1, July 2011, Pages 158–164
Rosuvastatin lowers coenzyme Q10 levels, but not mitochondrial adenosine triphosphate synthesis, in children with familial hypercholesterolemia. J Pediatr. 2011 Mar;158(3):458-62. doi: 10.1016/j.jpeds.2010.08.015.
A Randomized Trial of Coenzyme Q10 in Patients with Confirmed Statin Myopathy
Beth A. Taylor,c.s. Atherosclerosis. 2015 Feb;238(2):329-35. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2014.12.016. Epub 2014 Dec 17.

Gerelateerd: Co-enzym Q10 en statines.

Vitamine d tegen spierzwakte door statines

Statines en vitamine K2

Delen.

Eén gedachte over “Co-enzym Q10 en statines 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.