Ashwagandha, geen paardenmiddel

150px-Withania_somnifera,_vrug,_Manie_van_der_Schijff_BTAshwagandhaaaaaaa ! Zo uitgesproken klinkt het als een toverspreuk uit één van de 1001- nachtverhalen. Of misschien doet het u denken aan de naam van een Indische prinses van heel lang geleden. Wat dit laatste betreft zit u – althans geografisch gesproken – aardig in de buurt, maar Ashwagandha is geen persoon en ook geen spreuk, maar een plant met een eeuwenoude traditie van bijzondere geneeskrachtige eigenschappen. Het is een bekend fytotherapeuticum uit de Indiase (ayurvedische) geneeskunde, en wordt daarom ook wel Indiase ginseng genoemd. In het Sanskriet betekent “ashwa” paard en “ghanda” geur en voor wie de wortel van deze plant bekijkt en er aan ruikt is de associatie met paarden duidelijk. De Latijnse benaming luidt Withania somnifera. 

Werkzame bestanddelen
ashwagandawortelHet meest opvallende kenmerk van ashwagandha zijn de werkzame bestanddelen die withanolides worden genoemd. Vanwege deze substanties zijn wetenschappers meer en meer geïnteresseerd geraakt in de gezondheidsbevorderende effecten van ashwagandha. Vooral in recente tijden blijken de onderzoekresultaten de bevindingen uit de al duizenden jaren bestaande ayurvedische traditie te bevestigen. Ashwagandha blijkt in preklinische studies de fysiologische veroudering bij de mens door haar ontstekingsremmende (verlaging van de CRP-spiegel) en antioxidatieve  eigenschappen enigermate te kunnen afremmen. Door regulatie van de z.g. hypothalamus-hypofyse-bijnieras blijkt ashwagandha gunstige effecten op het zenuwstelsel te hebben, i.c. het verlagen van stress, angst en als mogelijk gevolg daarvan depressiviteit. Het bevordert een gezonde slaap en verbetert het geheugen en de cognitieve vermogens. Uit dieronderzoek blijkt een beschermende werking op het hart. Een bevinding die cardioloog prof. Joel Kahn overigens ook bij mensen waarnam ( “Holistische Hartdokter”) In de ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha tevens geadviseerd bij diabetes type ll, omdat het de bloedglucosespiegel verlaagt en hyperinsulinemie remt. Het zou ook libido verhogend werken. Maar veel moet nog worden onderzocht en de tot nu toe bekende rapporten zijn gedeeltelijk het resultaat van dieronderzoek. Op de uitkomsten van stevig gefundeerd placebo-gecontroleerde humane research zullen we dus nog moeten wachten.

Stress
Sommige van deze effecten van ashwagandha zijn wel gedegen onderzocht. In een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek kregen 66 mensen die te kampen hadden met de gevolgen van chronische stress, gedurende 60 dagen 2 x daags een capsule met 300 mg van het ashwagandha extract KSM-66 of placebo’s. Na 60 dagen waren de stress gerelateerde klachten significant verminderd t.o.v. van de placebogroep.

De veranderingen in de resultaten van 3 testen die de mate van stress, angstigheid en nervositeit aangeven en de verandering in het gehalte cortisol
De veranderingen in de resultaten van 3 testen die de mate van stress, angst en nervositeit aangeven en de verandering in het gehalte cortisol

Vruchtbaarheid
In India voerde men een onderzoek uit bij 46 mannen die te kampen hadden met een slechte kwaliteit van hun sperma. Het aantal zaadcellen was lager dan 20 miljoen/mL. Na 90 dagen gebruik van 675 mg ashwagandha-extract was dit met gemiddeld 167% gestegen. Ook trad er verbetering op in de beweeglijkheid van de zaadcellen en in het volume van het sperma. In de placebogroep was er nauwelijks verbetering opgetreden.

Spierkracht
Wat ook op een placebo-gecontroleerd fundament lijkt te rusten is de spierversterkende werking van ashwagandha. In 2015 kregen 57 mannen van tussen de 18 en 50 jaar die met krachttraining begonnen gedurende 8 weken 2 x per dag 300 mg ashwagandha-extract (ook het KSM-66 extract) of een nepmiddel. Suppletie met het Indiase kruid leidde tot significant grotere toename van spierkracht en spiermassa, minder spierschade, sterkere toename van de testosteronspiegel en grotere afname van het lichaamsvetpercentage, vergeleken met het nepmiddel. Eerder onderzoek bij gezonde volwassenen had al aangetoond dat ashwagandha een positieve invloed heeft op spierkracht, spiercoördinatie en conditie van hart en longen.Een groep hockyspelers met een gemiddelde leeftijd van 17,4 jaar kregen 8 weken lang 2 x daags 500 mg ashwagandha-extract. Hun VO-2max (maximale zuurstofopname in millimeter per minuut tijdens maximale inspanning) en hemoglobinegehalte verbeterden significant ten opzichte van placebo. Gelijksoortige onderzoeksresultaten werden gezien bij een proef met wielrenners. Ashwagandha blijkt tevens voor een milde stimulatie van hematopoietische stamcellen met toename van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes te kunnen zorgen. Vooral de combinatie lichaamsbeweging en ashwagandha bevordert een toename van spierkracht en spiermassa. Er zijn aanwijzingen dat ashwagandha sarcopenie (leeftijdsgebonden spierafbraak ) helpt tegengaan. Maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan. Wij zijn dan ook benieuwd in hoeverre dit eeuwenoude “paardenmiddel” in de toekomst nog voor verrassingen zal zorgen.

J Ayurveda Integr Med 2012;3(4):209-214
J Int Soc Sports Nutr 2015; 12:43
Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62. doi: 10.4103/0253-7176.106022.
Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 571420.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.