Statines en vitamine K2

simvastatine-atorvastatineIn 2014 vaardigde de American College of Cardiology en de American Heart Association nieuwe richtlijnen uit voor het gebruik van statines. Volgens die richtlijnen zouden zelfs gezonde personen met een laag risico op hartproblemen hun leven lang statines moeten nemen. Dit zou betekenen dat een kwart van de Britse bevolking tussen 30 en 85 jaar daarvoor in aanmerking komt. Maar vier vooraanstaande wetenschappers te weten J.D. Abramson, H.G. Rosenberg, N.Jewell en J.M.Wright hebben op dat opiniestuk felle kritiek geuit. John Abramson en zijn collega`s merkten op dat gedragsfactoren als roken, gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde voeding verantwoordelijk zijn voor 80% van hart en vaatziekten en om die reden een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormen dan een hoog cholesterolgehalte. 

Wat zijn statines?

Statines zijn medicijnen die behoren tot de zogeheten groep lipidenverlagende middelen. Ze remmen het enzym HMG-Coa-reductase dat een essentiële rol speelt bij de biosynthese van cholesterol. Statines zijn in staat om op effectieve wijze LD-lipoproteïnen en andere lipidenparameters te verlagen. Maar laboratoriumwaarden verbeteren is natuurlijk niet synoniem aan langer en gezonder leven. En medicijnen zijn nu eenmaal net mensen, ze hebben hun positieve en negatieve kanten. En wat statines betreft: naast het verlagen van het bloedvetgehalte zijn ze tot op zekere hoogte in staat om ontstekingen in de vaatwand te bestrijden. En vooral dat laatste is positief. Maar de schaduwzijde van statines is dat ze dikwijls (zeer) ernstige bijwerkingen hebben, zoals gewrichtsklachten en spierafbraak (rabdomyolyse). Ondanks dit gegeven blijft de medische wereld er voortdurend op hameren dat een verhoogd cholesterol gelijk staat aan een zeer groot risico op hart en vaatziekten, en daarom moet dat cholesterolgehalte koste wat het kost omlaag !

Cholesterol, a good guy
Een matig verhoogd totaal-cholesterol zegt eigenlijk maar weinig over ziekterisico`s. Dat ligt vermoedelijk een beetje anders bij de genetische variant, de zogenoemde familiaire hypercholesterolemie, waarbij door een overgeërfde afwijking het cholesterolgehalte in het bloed extreme hoogtes bereikt. In zo`n geval kan het gebruik van een statine op zijn plaats zijn. Maar normaal gesproken is cholesterol een “good guy” die een uiterst belangrijke rol speelt bij de instandhouding van uw gezondheid. Cholesterol is onder (vele) andere onontbeerlijk voor gezonde celmembranen, zodat interacties tussen cellen adequaat kunnen plaats vinden. Kunnen cellen niet langer met elkaar “praten”, dan wordt u ziek en gaat u dood.. Cholesterol is ook de voorloper van galzuren, zonder welke uw spijsvertering niet kan functioneren. Cholesterol is een bouwstof voor steroïdhormonen zoals testosteron en voor vitamine D. 25% van het totale lichaamsgehalte cholesterol bevindt zich in uw hersenen, waar het verantwoordelijk is voor de synapsvorming, de verbindingen tussen de neuronen, die u in staat stellen te denken, nieuwe dingen te leren en te onthouden. Wat zou er gebeuren als uw cholesterol tot een onaanvaardbaar niveau verlaagd zou worden, denkt u ?

Statines remmen de synthese van vitamine K2
Als u het Farmacotherapeutisch Kompas – standaardwerk voor de Nederlandse arts en apotheker – raadpleegt krijgt u bij “lipidenverlagende middelen” (cholesterolverlagende medicijnen) een naar mijn  idee wat al te bescheiden opsomming van mogelijke bijwerkingen. In maart vorig jaar (2015) echter werd in de Expert Review of Clinical Pharmacology een onderzoek gepubliceerd over een tot dan toe onvermoede bijwerking: statines remmen de synthese van vitamine K2. In tegenstelling tot de huidige overtuiging dat statines de ontwikkeling van atherosclerose  verminderen, bleek dat ze juist het risico op atherosclerose en hartfalen doen toenemen. In dat onderzoek werden verschillende fysiologische mechanismen behandeld die lieten zien dat statines de synthese van vitamine K2 blokkeert. Vitamine K2 is een uiterst belangrijke vitamine die slagaders tegen verkalking beschermt en ervoor zorgt dat calcium naar de plaats getransporteerd wordt waar het thuis hoort, namelijk in onze botten en tanden. Het voorkomt dat calcium zich afzet in zachte weefsels zoals slagaders. Volgens een Nederlands onderzoek uit 2009 wordt vitamine K2 in verband gebracht met verminderde vasculaire calcificatie, zelfs bij een lage dosering. Maar statines blijken de synthese van vitamine K2 te remmen. Een risicovolle situatie ! Overigens was al bekend dat statines de werking blokkeren van het co-enzym Q10, een uiterst belangrijke brandstof voor de mitochondriën = energiecentrales in de cellen. Statines verstoren n.l. de productie van ATP = adenosinetrifosfaat (energiemoleculen) waardoor de hartspier schade oploopt. Worden statines niet juist voor hartpatiënten voor geschreven?

K2 en Q10, essentiële bouwstoffen
Als u besluit tot het nemen van statines dan is tevens het gebruik van een vitamine K2 en Q10 supplement  dringend aanbevolen . Prof. Dr.Cees Vermeer, een vooraanstaand Nederlands en internationaal erkend expert op het gebied van vitamine K2, adviseert om dagelijks 45 tot 185 microgram vitamine K2 te slikken. WaarschuwingGebruikt u naast een statine ook een antistollingsmiddel ( bloedverdunner), dan dient u eerst uw cardioloog te raadplegen voordat u aan de K2 gaat. De bekende Amerikaanse cardioloog Dr. Stephen Sinatra raadt aan naast K2 ook 2 – 3 x daags 100 mg co-enzym Q10 in te nemen. Het is maar dat u het weet…..

Referenties:
Should people at low risk of cardiovascular disease take a statin ? Abramson et al  (BMJ,2013 Oct 22;347:f6123

Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms. Expert Review of Clinical Pharmacology (2015 Mar; 8 (2): 189-99

Gerelateerd:
Vitamine K tegen aderverkalking

Co-enzym Q10 en statines

About Good and Bad Guys

Vitamine D tegen spierzwakte door statines

 

Delen.

9 gedachten aan “Statines en vitamine K2”

 1. Er zijn genoeg andere middelen, die het cholesterol verlagen zoals rode gistrijst, sytrinol, plantensterolen, olijfolie en andere voedingsmiddelen. Vitamine K 2 zou wellicht ook de elasticiteit van de bloedvaten kunnen herstellen volgens de Maastricht University.

 2. Het blad Life Extension USA noemt 17 daggers of arterial disease : Low blood EPA/DHA, Elevated CRP, Excess LDL,Excess Insuline,Low HDL, High Glucose, Nitric Oxide Deficit, Insufficient vitamine D, Excess Estrogen, Excess Trygliceride, Low free testosterone, Excess Fibrinogen, Excess Homocysteine, Hypertension, Low vitamin K, Excess Cholesterol, Oxidized LDL.Als we hier nog bijvoegen erfelijkheid, roken, gebrek aan beweging, veroudering, overgewicht, ongezonde voeding, stress etc. kunnen we begrijpen, dat veel mensen hart- en vaatziekten hebben en/of nog zullen krijgen.

 3. Kun je niet gewoon beter met de statines stoppen in dit geval?
  Wat gebeurt er met de werking van statines onder invloed van suppletie met K2?
  Het mag/kan allemaal wel waar zijn, maar hoe pas je K2 het beste toe dan?
  Mijn cardioloog heb ik nog nooit gehoord over K2………………….

 4. Of u beter met de statine kunt stoppen kunnen wij niet beoordelen. De meningen zijn overigens sterk verdeeld over het belang van de voor- en nadelen van statines. Extra vitamine K2 kan dit nadeel waarschijnlijk opheffen. Zie ook
  http://vita-info.nl/2015/02/vitamine-k-tegen-aderverkalking/
  In dat artikel staan ook de belangrijkste voedselbronnen van deze vitamine. Bij gebruik van antistollingsmiddelen van het coumarinetype (acenocoumarol en fenprocoumon) niet gebruiken op eigen gelegenheid. Dat geldt zowel voor suppletie als de betreffende voedingsmiddelen.

 5. Dank voor dit antwoord. Ik ga het medio februari overleggen met mijn cardioloog. Ik gebruik geen coumarinen, wél prasugrel en ascal.

 6. Goedemorgen,

  Wanneer spreek je van een gevaarlijk te hoog cholesterol gehalte.
  Ik weet dat daar verschillende bij elkaar worden opgeteld.
  Mijn man heeft 6.5 en is na een ooginfarct op statinen gezet.
  Ben het daar niet mee eens maar hij is onder druk gezet en durft niet te stoppen.

  Vr gr Suzan

 7. Suzan, dat hangt af van het land waarin je woont. In Nederland wordt een totaalcholesterol van 8,0 als gevaarlijk hoog beschouwd, in Slovenië waar ik woon is 6,5 een normale waarde. Of iemand een statine slikt is uiteraard een persoonlijke keuze. Er zijn natuurlijk andere methoden om het cholesterol te verlagen, zoals het gebruik van rodegistrijst en aanpassing van leef en eetgewoonten. Een gedegen advies in de situatie van je man kan worden gegeven door Dr. Cristina Tomescu. Zij is orthomoleculair cardiologe. Je kunt haar naam in Google intypen, dan krijg je informatie over haar achtergrond en kun je telefonisch met haar in contact treden. All the best !
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.