Borstvoeding belangrijk voor hersenontwikkeling

Onderzoek aan de Amerikaanse Brown universiteit toonde aan hoe belangrijk borstvoeding is voor de hersenontwikkeling van pasgeborenen. Er was niet alleen een duidelijk verschil met flesvoeding maar ook tussen uitsluitend borstvoeding en een combinatie van fles- en borstvoeding.

De onderzoekers hadden de beschikking over een stil MRI apparaat waarmee men de myeline – de beschermende witte materie rond de hersencellen – konden fotograferen in de hersenen van 133 kinderen die tussen de 10 maanden en 4 jaar oud waren. De soort voeding die deze kinderen gekregen hadden was bij de onderzoekers bekend. 85 kinderen hadden de eerste 3 maanden alleen borstvoeding gekregen, 38 alleen flesvoeding en de andere kinderen allebei.

Uitsluitend borstvoeding , de eerste 3 maanden was duidelijk het beste, gevolgd door een combinatie van borst- en flesvoeding.
Uitsluitend borstvoeding de eerste 3 maanden was duidelijk het beste, gevolgd door een combinatie van borst- en flesvoeding.

 

“ Het verschil in witte materie dat we vonden was in de orde van grootte van 20% à 30%. Ik vind dat verbazingwekkend ” zo vertelt onderzoeksleider Sean Deoni

 

Breastfeeding and early white matter development: A cross-sectional study. Sean C.L. Deoni c.s. NeuroImage
Volume 82, 15 November 2013, Pages 77–86

Brown University website

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.