Alfa liponzuur voor gewichtsbeheersing

Onlangs is een interessant onderzoek uitgevoerd bij mensen met overgewicht. Suppletie van alfa liponzuur liet een afslankkuur aanmerkelijk effectiever verlopen. Ook extra EPA, één van de omega-3 vetzuren uit vis, liet bepaalde gunstige effecten zien.
liponzuur-epa-gewicht
Het betrof een Spaans onderzoek waar ongeveer 100 gezonde vrouwen van rond de 40 aan deel hadden genomen. Iedereen volgde een caloriebeperkt dieet  dat voor 55% uit koolhydraten voor 30% uit vet en voor 15% uit eiwitten bestond. Men werd in 4 groepen verdeeld. Groep 1 was de placebogroep, groep 2 kreeg visoliecapsules met 1300 mg EPA en 40 mg DHA per dag, groep 3 kreeg 300 mg alfa liponzuur per dag en groep 4 kreeg zowel de omega-3 vetzuren als de liponzuur. De supplementen werden in drie doses per dag genomen dus 3 maal daags ongeveer 450 mg EPA en/of 100 mg alfa-liponzuur. Zoals u in bovenstaande tabel kunt zien bleek na 10 weken dat de vrouwen die de alfa-liponzuur hadden gekregen meer waren afgevallen.

Bij een caloriebeperkt dieet waarbij lichaamsvet wordt verbrand neemt ook het gehalte van het ‘ verzadigings’ hormoon leptine af. Bij de mensen  die de EPA gekregen hadden was deze afname veel kleiner. De onderzoekers nemen aan dat dit gepaard gaat met minder honger en een hoger metabolisme. Men vermoedt daarom dat door extra visolie men het gewichtsverlies beter kan vasthouden maar vanwege de korte duur van het onderzoek kon dit niet worden bewezen.

Er is eerder onderzocht of extra alfa-liponzuur gewichtsvermindering kan teweegbrengen bij mensen die te dik zijn. Hieronder een grafiek uit een Koreaanse studie waar 360 mensen met overgewicht aan hadden meegedaan. Een deel van de deelnemers had diabetes. Bij hen daalde door de alfa liponzuur het HbA1c gehalte.

Vooral in de groep die de hoge dosesring alfa liponzuur gekregen had was de gewichtsvermindering groter.

Vooral in de groep die de hoge dosering alfa liponzuur gekregen had was de gewichtsvermindering groter.

Over de werking lezen we:

Het positieve effect van dit middel wordt toegeschreven aan de activatie van  5′-AMP–activated protein kinase [AMPK, dat ook stijgt na uitputting van de glycogeenvoorraden bijv. na sporten of vasten], de metabole  master switch die reageert op veranderingen in cellulaire energie. Bovendien is alfa liponzuur een cofactor voor enkele belangrijke ademhalingsenzymen in de mitochondria

Ook een Italiaans onderzoek waar meer dan 1100 mannen en vrouwen aan hadden meegedaan liet een duidelijke gewichtsvermindering zien die bovendien groter was bij degenen met het meeste overgewicht. In dit onderzoek werd 800 mg per dag gegeven. Het gewichtsverlies was 8% in de pre-obese groep (BMI<30) en 9% bij de mensen die obees waren.

Effects of alpha-lipoic acid and eicosapentaenoic acid in overweight and obese women during weight loss. Huerta AE, c.s. Obesity. 2015 Feb;23(2):313-21

Effects of Alpha-Lipoic Acid on Body Weight in Obese Subjects, Eun Hee Koh, MD c.s. The American Journal of Medicine
Volume 124, Issue 1, January 2011, Pages 85.e1–85.e8
Alpha-lipoic acid supplementation: a tool for obesity therapy?Carbonelli MG Curr Pharm Des. 2010;16(7):840-6.

Gerelateerd: 6000 caloriën per dag en toch afvallen?

Alfa-liponzuur tegen neuropathie

Alfa-liponzuur en andere voedingsstoffen bij diabetische neuropathie

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.